Kubek to schytává dál. Dnes za plat z peněz doktorů

03.03.2011 10:11

Nejdříve přišlo vyhlášení exministryně zdravotnictví Dany Juráskové, že členství v ČLK by nemělo být povinné, a teď deník Blesk zveřejněnil plat prezidenta stavovské lékařské organizace. Nede o koordinovanou akci, jak omezit moc ČLK nad lékaři?

Kubek to schytává dál. Dnes za plat z peněz doktorů

Počínání České lékařské komory v nedávno skončené akci Děkujeme, odcházíme je stále trnem v oku ředitelce Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze a bývalé ministryni zdravotnictví Daně Juráskové. Podle ní ČLK neplní funkci, pro kterou byla kdysi založena. „To znamená hlídání odbornosti, etiky a dalších odborných parametrů," uvedla Jurásková pro ParlamentníListy.cz.

Prezident ČLK Milan Kubek byl dnes konfrontován se skutečností, že deník Blesk zveřejnil výši jeho odměny za funkci v čele komory, která činí 72 tisíc korun. Bulvární deník ještě dodává, že si Kubkova rodinná společnost Lékaři K + K, v níž má šéf ČLK šest ordinačních hodin denně, přišla v letech 2007 až 2009 po zdanění na 3,2 milionu korun.

SLEDOVALI jsme téma exodus lékařů

Odborářští papalášové bývají královsky odměňováni

„Je všeobecně známou věcí, že odborářští papaláši bývají královsky odměńováni, v tom není pan Kubek výjimkou. Problém je, že na rozdíl od odborů, které jsou dobrovolnou organizací, tak ČLK jsou odbory, kde zákon nařizuje každému lékaři přispívat na její předáky, přestože s jejich činností zásadně nesouhlasí. A to se musí změnit," uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr.

Jeho slova jako by nahrávala spekulacím, že exministryně Jurásková jen odstartovala iniciativu, která by měla v dohledné době zpochybnit povinné členství lékařů v komoře. Minimálně v nejsilnější vládní straně, ODS, jejímiž členy Šnajdr i Jurásková jsou, však vzniká plán, jak zkrotit „neomezenou" moc ČLK nad lékaři.

Může jít o součást boje proti stavovské organizaci

Na výši Kubkova platu naopak nevidí nic podivného místopředsedkyně výboru pro zdravotnictví Soňa Marková z KSČM. „Pokud plat odpovídá důležitosti a množství odvedené práce a jsou s ním srozuměni členové ČLK, tak proti tomu nelze nic namítat. Považuji to zcela za jejich kompetenci. Je otázkou, zda toto celé není součástí dlouhodobého boje proti této stavovské organizaci," poznamenala Marková pro ParlamentníListy.cz.

„Mne by momentálně více zajímaly skutečné příjmy čelných představitelů či majitelů penzijních fondů, lobbistů, topmanažerů a další novodobé pseudošlechty. Jistě i veřejnost," uvedl pro ParlamentníListy.cz lékař Jiří Koskuba, který ve sněmovním výboru pro zdravotnictví zastupuje ČSSD. 

Lékařská protestní akce Děkujeme, odcházíme už si vybrala mezi odboráři oběť v jejich předsedovi Martinu Engelovi, jemuž vedení pražské vinohradské nemocnice nepřijalo zpětvzetí výpovědi. A tak dnes bude Lékařský odborový klub jednat o tom, zda se Engel stane předákem na plný úvazek. Další obětí by mohl být ČLK, pokud by členství ve stavovské organizaci přestalo být povinné.

K věci:

Šéfka sester k doktorům: Kubkova komora je k ničemu, rušte členství 

Drzost, vypěnil Kubek na šéfku sester z ODS. Něco se chystá 

Profiodborář Engel? Asi ano. Pryč od pacientů a za stejné peníze 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…