Naši poslanci odešli. Pak Bublan udeřil proti Parkanové, tvrdí druhá strana

03.03.2011 22:45

Bezpečností výbor vyzval Vlastu Parkanovou z TOP 09, aby složila funkci. Důvodem mají být podezřelé okolnosti odchodu šéfa vojenské rozvědky Krejčíka. Na výboru se pro její odchod vyslovilo deseti hlasy ku devíti opoziční zástupci proti koaličním. Spolustraník exministryně obrany v ČT uvedl, že levice pro hlasování využila chvíle převahy, kdy výbor opustila část koaličních poslanců.

Naši poslanci odešli. Pak Bublan udeřil proti Parkanové, tvrdí druhá strana

Parkanová rezignovat odmítá, podle jejího stranického kolegy a místopředsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Zdeňka Bezecného celý skandál vznikl jako snaha o zakrytí kauzy ProMoPro, ve které pro změnu figuruje nynější občanskodemokratický ministr obrany Alexandr Vondra.

Související: Parkanová, odstupte. Sněmovní výbor odhalil "velice závažné věci"


„Neslyšel jsem to, kvůli čemu většina poslanců na tom výboru byla," zhodnotil Bezecný čtvrteční slyšení výboru. Krejčík údajně hovořil jen o svém odvolání a na téma korupce v armádních zakázkách téměř nezbyl čas.

Jen mlha, žádná korupce

„Já si myslím, že je kolem nás příliš hovořeno o korupci a někdy je to jenom mlha, za vším vidíme korupci," odmítl Krejčík, že by úplatky na obraně byly nějak zvlášť závažné.

Výzvu k odstoupení, kterou ve vztahu k Parkanové výbor schválil, prý podle Bezecného není třeba brát jakkoli vážně. „To byla taková škola té politické hry," podotkl ironicky. V podstatě prý šlo o to, že část koaličních poslanců z jednání výboru odešla, načež opozice využila situace a odhlasovala výzvu k demisi Parkanové.

„Nikdo neočekával usnesení tohoto druhu," dodal poslanec za TOP 09.

Závažné informace o Parkanové

„Byly to věci, které se vztahovaly k paní poslankyni, jsou to docela závažné věci," oponoval mu sociálnědemokratický šéf bezpečnostního výboru František Bublan. Ten také dodal, že se poslanci shodli na poděkování Miroslavu Krejčíkovi za jeho věrnou službu.

„Je to otázka, jestli se tady nenastoluje nějaké kauza, která má vyplnit mediální prostor," dodal na závěr Bezecný, přičemž potvrdil, že by mohlo jí i o známý případ předražené zakázky na zajištění českého předsednictví EU.

Příliš závažné důvody

Krejčík se před výborem vyjádřil hlavně k nákupu nákladních vozidel, pronájmu gripenů, nákupu kolových obrněnců, o akvizicích na vojenských ubytovacích a stavebních správách, o likvidaci nepotřebné munice a také o deblokaci ruského dluhu, informoval dále Bublan.

"Důvody byly natolik závažné, že jsme se okamžitě rozhodli vyzvat paní Parkanovou k odchodu," informoval ParlamentníListy.cz po ukončení uzavřeného jednání člen výboru Alexandr Černý (KSČM), který nechtěl více podrobností sdělovat s tím, že je vázán mlčenlivostí.

O něco málo konkrétnější byl místopředseda bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS), podle něhož výzvě předcházelo v rámci výboru hlasování. To skončilo 10 ku 9 hlasům (levice ku pravici) pro odchod Parkanové z veřejných funkcí. Ten dále ParlamentnímListům.cz doplnil, že při jednání padlo i jméno generála Pavla Adama, který se po odvolání Krejčíka ujal jeho postu. Není zatím známo, jak on v celé záležitosti figuroval, členové výboru se ale shodli, že Adam už nemůže v budoucnu působit na žádném podobném postu.

Padlo po jednání sněmovního výboru: Bublan: Odstupte. Parkanová: Odmítám



SLEDUJEME KAUZY v armádě:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …