Proti Johnovi nepůjdu. Trvám na tom, opakuje Bárta

04.03.2011 11:56

Karolína Peake a Radek John možná, Vít Bárta určitě ne. Tak se dá popsat ochota vysokých představitelů Věcí Veřejných v květnu kandidovat na post předsedy strany. Někteří členové by ale právě souboj velké trojky o předsednický post uvítali. Mezi místopředsedy pak může opět zasednout i ministr školství Josef Dobeš, straníci mu prý naprosto důvěřují.

Proti Johnovi nepůjdu. Trvám na tom, opakuje Bárta

Květnové volební klání o post šéfa nejmenší, ale o to viditelnější vládní strany, možná ani kláním nebude. Jak si ParlamentníListy.cz znovu ověřily mezi členy Věcí Veřejných, Radek John je mezi nimi stále v pozici člověka, kterému ostatní vděčí za raketový start regionálního sdružení do vysoké politiky. Pokud někde jsou pochybnosti o Johnově schopnosti vést nadále stranu, členové VV je nahlas vyslovují jen neradi.

Psali jsme:
Svlékl jste se bez dovolení, vyčetla Johnovi Černochová
John má na krku trestní oznámení. Kvůli odměnám na vnitru

John vidí stínově. Jsme vláda, opravil ho Nečas

Zachránili jsme 7 miliard pro občany, chválí dohodu K9 John

Po holkách z kalendáře žena v čele?

Sám předseda ale své rozhodnutí zda jít dál v čele VV či nikoli tají do poslední chvíle, přesněji 10. března, kdy Véčka projednají jednotlivé kandidáty na předsedy. "Myslím si, že by mohl kandidovat a nedokážu jeho rozhodnutí tipnout. Na druhou stranu ale cítí on i ostatní straníci velmi silnou pozici Karolíny Peake. Nevylučuji proto, že se Radek John 10. března vzdá možnosti svou funkci v květnu obhajovat," řekl ParlamentnímListům.cz šéf VV na Královéhradecku Jan Hrdina.

On sám v případě Peake upozorňuje na dvě podstatné věci hrající pro pražskou právničku. "Je ve straně mnohem, mnohem déle než Radek John a především, byly bychom stranou, kterou vede žena," upozorňuje Hrdina na smutný fakt, že žena v čele parlamentní strany je v Česku s výjimkou Hany Marvanové a Unie svobody naprostou sci-fi. "Pokud se Radek John kandidatury vzdá, má to Karolína skoro jisté," říká Hrdina.

Bárta rozhodně ne

Zatímco na východě Čech se hovoří o krásné představě ženy v čele strany, na západě se hovoří o angažmá zatím nejúspěšnějšího ministra za VV a podle mnohým nepsaného šéfa týmu Víta Bárty. "Proč by on nemohl jít do čela strany, já v tom problém nevidím. On sám ale dosud nenaznačil nic, co by říkalo že do toho půjde," připomíná Škárka. I on ale cítí silnou pozici Peake. "Radek John může předsednický post zastávat i nadále, ale má konkurenci v dalších adeptech," uvedl poslanec a druhý muž VV hned po Johnovi.

"Trvám na tom, že nebudu kandidovat, změnu svého rozhodnutí si představit neumím," chladí naděje na skutečný souboj o post předsedy strany sám Bárta. A stejně činí i Peake. Jak znovu, těsně před 10. březnem, zopakovala ParlamentnímListům.cz, trvá na svém rozhodnutí nekandidovat proti Radku Johnovi, kterého považuje za dobrého šéfa strany.

Dále:
Bárta se vrátil, práskač z VV stejně znovu mluvil. O Dobešovi
Zprávy na Nově? Nestíhám, to ještě pracuji, svěřil se John Věrce

Snad to regiony trochu oživí

"Takže pokud má proběhnout nějaké klání o post předsedy, je to na regionech. V Praze podle mě připadá v úvahu jen John nebo Peake. Mě by se líbila trojka pražských kandidátů John- Peake-Bárta, ale k tomu nedojde," přiznává poněkud zklamaně smíchovský radní a známá postava z dob regionálně působících VV Jiří Vejmelka. Sám se proto nyní zaměřuje spíš na změny stanov, které chce na volební konferenci předložit delegátům. Počet místopředsedů by se podle něj měl zredukovat na čtyři, a rozšířit chce především Radu VV. V ní by kromě předsednictva seděli i zástupci všech regionů, u těch nejsilnějších i dva.

Americký výběr místopředsedů

Velké vzrušení se na sjezdu VV nedá očekávat ani při výběru místopředsedů. Strana totiž vyznává tzv. americký systém, kdy se místopředsedové nevolí, ale vybírají samotným novým předsedou. V Hradci Králové očekávají na těchto postech velké změny. "Každý lídr si vybírá svůj tým. Ten současný je tu už dva roky, za které do VV přibylo mnoho nových, schopných tváří. Osobně tipuji, že nadpoloviční většina ze současné šestice místopředsedů se obmění. V tom ta konference bude dost zajímavá," naznačil ambice "nových tváří" Jan Hrdina.

Utajené Věci veřejné. Budeme se scházet tajně, zavázal se John

On sám netuší, zda se mezi předsednictvem objeví i ostře mediálně sledovaný ministr školství. "Udělal nějaké přešlapy, jisté jeho kroky nebyly moc promyšlené," poznamenal na Dobešovu adresu Hrdina.

Jinde ale na Dobeše zaznívá jen chvála. Názory ostatních členů Véček by se daly shrnout do jediné věty - vše vysvětlil a má naši plnou důvěru. A to i přesto, že podle informací uniklých z uzavřeného jednání VV prý nedomlouval John Dobešovi zrovna vybíravým způsobem. "Neznám důvod, proč by neměl být místopředsedou," vyjadřuje názor v horních patrech VV sám Bárta.

Více k případu Dobeše:
Johnův šéfporadce: Dobeš čelí kampani. Chtějí ho oslabit a unavit
Chyby, které dělá ministr Dobeš, už prý nepůjdou napravit
Vzhůru proti Věcem veřejným, řeklo si Právo?
Sledujeme kauzu Dobeš

Věci veřejné vybírají svého lídra podle jednoho z programových pilířů strany, kterým je důsledné uplatňování principu přímé demokracie. Kandidátů může být maximálně šest. Návrhy následně schválí Rada VV, aby o hlavní tváři strany následně rozhodli Véčkaři. Jejich v současnosti velká rozhodovací role už ale začíná působit menší problém partaji, která tento princip zavedla jako malé regionální politické uskupení, působící ve dvou pražských městských částech, což už někteří členové užšího vedení přiznávají i otevřeně.

Plánovaná změna stanov, ve které zcela jistě dojde k úpravě postavení registrovaného příznivce strany-nestraníka, tedy bude asi tou nejzajímavější částí květnového sjezdu.

Psali jsme:
John naštval policisty: Ráno si koupíte bagetu a celý den spíte

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…