Bravo, pane prezidente. I Pehe chválí Klause, že si rýpnul do vlády

05.03.2011 8:53

POLITOLOGOVÉ Prezident republiky Václav Klaus se v posledních dnech již po několikáté aktivně vložil do politického dění. Jako deus ex machina naposledy v pátek v deníku MfD zkritizoval připravovanou důchodovou reformu, přestože dílo je z kuchyně pravicové koalice.

Bravo, pane prezidente. I Pehe chválí Klause, že si rýpnul do vlády

V naší pravidelné anketě jsme se ptali politologů, jak vnímají tento prezidentův zásah. A jak by jej případně porovnali s prezidentovým vánočním vstupem a tajnou dohodou.


Skončí u něj na stole

"Já to vnímám jako pozitivní krok, který prezidentu v tomto případě přísluší. V prvé řadě zákon o důchodové reformě nakonec skončí k podpisu u prezidenta republiky a on by se měl o něj zajímat," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe. Klaus podle něho kritizuje správně jeho nedomyšlenost a oprávněně se bojí, aby ho další vláda třeba znovu nemusela reformovat. "Prezident správně tvrdí, že se zákon musí protlačit jako konsensus, nikoli silou. Za druhé, prezident je ekonom a tento zákon spadá do jeho portfolia, on nemluví o globálním oteplování ani o kultuře," konstatuje Pehe. Podle něj se jedná o zcela odlišnou situaci, než když na konci roku 2010 prezident inscenoval "tajnou" dohodu. "Prezident tehdy nebyl garantem pokračování vlády a tajná politická dohoda je v demokracii pofidérní," uzavřel Pehe.


Bambini de Praga

Jako mírný útok na vládu Petra Nečase vnímá intervenci prezidenta Klause politolog Zdeněk Zbořil. "Z prezidentova vyjádření je patrné, že celou reformu spolu nekonzultovali, je zde celá řada technických detailů a nepřehledností, kterých se prezident obává," sdělil redakci politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj však celý Klausův vstup může mít i další rozměr. "Prezident se obává, že má vláda málo důvěry a není v současnou chvíli kompetentní k takovémuto kroku a předně se bojí, aby veřejnost nevnímala reformu jako jakousi privatizaci nebo prostě krádež století. Jinak doporučuji Václavu Klausovi, aby si přečetl od Hrabala Bambini de Praga, aneb jak skončili pojišťovací agenti," uzavřel s doporučením Zbořil.


Je cesty zpět

"Je velmi pozoruhodné sledovat nárůst aktivity Václava Klause, který se vymyká našemu politickému systému," konstatuje politoložka Vladimíra Dvořáková. Podle ní je však nutno hledat i skryté souvislosti. "Není jasné kam se Václav Klaus odebéře po konci prezidentování, klidně si těmito intervencemi může klestit cestičku zpět na Jánský vršek, tedy do ODS, kdo ví?," zakončila řečnickou otázkou Dvořáková.



Čtěte také: Prezident Klaus: O čem jsme se při diskusi o důchodové reformě zapomněli bavit


Koalice zvýší DPH

Ekonomičtí ministři se shodli na tom, že DPH by se měla u části výrobků ve snížené sazbě zvýšit na 20 procent. Platit by mohla už od posledního čtvrtletí letošního roku.

Reforma zahrnuje návrh, že by si mohli lidé mladší 35 let od roku 2013 dobrovolně převést tři procentní body ze svého sociálního pojištění na individuální účty u penzijních společností, ale jen pokud přidají i ze svého. Výpadek příjmů na sociální pojištění mají pokrýt výnosy ze sjednocené sazby DPH. Ta by se měla sjednotit na 20 procentech.

Ministři se domluvili také na tom, že děti v produktivním věku by měly dostat možnost odvádět ze sociálního pojištění jedno procento na důchod svým rodičům. „Prakticky by to dělalo zhruba 500 korun měsíčně," poznamenal k tomu premiér Petr Nečas s tím, že tři procenta z odvodů by si mohli lidé přeposlat do penzijního fondu a jeden procentní bod ve prospěch svých rodičů.

Výjimkou, která by nespadala do sazby dvaceti procent, jsou vyjmenované základní potraviny, kam patří mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH bylo na deseti procentech.

Demonstrace proti reformám

V centru Prahy se v sobotu uskuteční demonstrace a pochod proti chystaným vládním reformám. Změny chystané kabinetem ODS, TOP 09 a Věcí veřejných podle organizátorů z iniciativy ProAlt zhorší životní úroveň většiny obyvatel. Akci podpoří opoziční sociální demokraté a vystoupí na ní zástupci odborů. Pořadatelé očekávají účast až pěti stovek lidí. 

Shromáždění začne dvě hodiny po poledni na náměstí Republiky. Po projevech se účastníci vydají přes Staroměstské náměstí a Mánesův most před úřad vlády na nábřeží Edvarda Beneše, kde akci skončí. 

Související: V Praze se bude demonstrovat proti reformám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…