Drobil: Rady Evropy, jak se chovat k Romům, nepotřebujeme

04.03.2011 22:34

Komisař pro lidská práva Rady Evropy Thomas Hammarberg ve své zprávě zkritizoval protiromské postoje v české společnosti, které považuje za rasistické a vyzval Českou republiku, aby zintenzivnila své snahy o integraci Romů.

Drobil: Rady Evropy, jak se chovat k Romům, nepotřebujeme

Komisař je navíc znepokojen údajně rasistickými a protiromskými výroky, které podle něj často pronášejí někteří vlivní politici a které se objevují v médiích, jež umožňují vyjadřovat protiromské myšlenky. Doporučil vytvořit mechanismus aktivní seberegulace, aby z veřejné sféry takové výroky zmizely.

Politická korektnost problém nevyřeší

U osobností pravice se však jeho postoj nesetkal příliš s pochopením. „V naší společnosti bychom i díky historické zkušenosti měli být opatrní na jakékoliv projevy autocenzury pod pláštíkem vyjadřování tzv. politicky korektních názorů. Bojím se toho, aby by člověk, který vysloví jakékoli kritické názory, které nejsou v souladu s evropským mainstreamem politické korektnosti, byl automaticky kýmkoliv stigmatizován a byla mu zavírána ústa," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS a poslanec Pavel Drobil

„Tím, že se o problému nebude hovořit, problém nezmizí. A když se bude o problému mluvit politicky korektně, tak se problém rovněž nevyřeší a nepůjde se k jádru věci," dodal Drobil, podle něhož by se představitelé Evropy měli zabývat důležitějšími záležitostmi než moudře radit Česku.

Česká republika na tom není s lidskými právy špatně

Podle premiérova poradce pro lidská práva Romana Jocha je Hammebergova zpráva nevyvážená. „Problémy v soužití většiny s romskou menšinou objektivně existují a součástí demokracie je otevřená diskuse, kdy mohou padat i takové názory, se kterými nesouhlasíme. Vláda navíc nemá právo nařizovat komunálním politikům, co mají říkat a co mají dělat. Oni zastupují samosprávu a mají též mandát od svých voličů," řekl redakci Roman Joch.

Podle Jocha je ale zpráva oprávněná v tom, že zdůrazňuje, že potřeba větší integrace Romů do společnosti. „Je určitě správné klást důraz na inkluzi Romů do většinové společnosti a na jejich vzdělávání," dodal Joch. Ten ale dodal, že pokud by zpráva měla mít stejný metr ke všem státům EU, tak by jako „rasistické" a „netolerantní" dopadly i další státy EU. Státy Evropské unie se ale co se týče lidských práv ve světovém kontextu nemají za co stydět a stejně tak i Česká republika v kontextu Evropy.

„Já bych jim doporučil, ať se raději zabývají skutečnými, a ne zástupnými problémy a nás aby nechali na pokoji," vzkázal europoslanec Ivo Strejček Radě Evropy sídlící ve Štrasburku.

Zakážeme i vtipy?

Senátor ODS Jaroslav Kubera si na jednu stranu myslí, že někteří politici populisticky romskou tématiku zneužívají, na druhou stranu politickou korektnost považuje za zhoubnou. „Zajímalo by mě, jestli pan komisař takto kritizuje i ostatní. Francouzi a Italové se například velmi rádi zbavují rumunských Romů a u sebe je nechtějí," řekl Kubera.

„Drsný vtip o Źidech nevyvolá téměř žádnou reakci, ale kvůli drsnému vtipu o Cikánech se mohou všichni zbláznit. A proč, když je to jenom vtip? Třeba ten, když malý Cikán přijde k tátovi a ptá se, co je demokracie. A on mu odpoví, že to je, když gadžové makaj a Cikáni berou dávky. A malý Cikán se zeptá: ´a to jim to nevadí?´ ´Vadí, to už je ale rasismus,´odpoví otec. No, i když ono to skoro není vtipné. Ono to je skoro pravda," dodal Kubera.

Česko problém podle Šimůnkové řeší

Podle české vládní zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové se Česko o řešení problému snaží. "Podnikáme mnoho kroků. Sekce lidských práv (úřadu vlády) považuje problematiku romské menšiny za jednu ze svých priorit," uvedla vládní zmocněnkyně. 

V roce 2008 začala v ČR pracovat vládní agentura pro sociální začleňování Romů. Působila zatím ve 23 městech. Její poradci se v nich snažili nastartovat spolupráci radnic, policie, škol, úřadů práce i neziskových organizací. Ty pak společně připravují projekty zaměřené na zlepšení vzdělávání, bydlení či zaměstnanosti Romů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …