Zbourání budovy Federálního shromáždění se nebráním, míní Svoboda

04.03.2011 16:02

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se nebrání možnosti zbourat budovu bývalého Federálního shromáždění. Proti plánu se nestaví ale ani architekti.

Zbourání budovy Federálního shromáždění se nebráním, míní Svoboda

Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) je možné uvažovat o přestavbě budovy bývalého Federálního shromáždění. Budova by podle něho mohla být dokonce i zbourána. Svoboda to označil za jednu z variant možného vývoje horní části Václavského náměstí.

Budova nyní patří Národnímu muzeu. Přístavba, jejímž autorem je významný architekt Karel Prager, je v odborných kruzích považována za velmi zdařilé dílo a ministerstvo kultury budovu prohlásilo za kulturní památku.

Konec významné stavby?

 V roce 2004 byla dokonce v anketě časopisu Architekt zařazena mezi deset nejvýznamnějších českých staveb posledních padesáti let.

"Je možné uvažovat o tom, že tam Federální shromáždění, které má v sobě schované tu nádhernou plodinovou burzu, být nemusí," řekl v pátek Svoboda. "Bylo by možné odstranit to, co je okolo," řekl..

Na zbourání Federální shromáždění se podle primátora vedení Prahy shodlo i se skupinou architektů.

Plán řešil už i Besser

"Je to úvaha, o které jsme tak volně hovořili třeba s ministerstvem kultury," vysvětlil Svoboda. Jaká z variant úpravy oblasti u Václavského náměstí bude zvolena, záleží ale na rozhodnutí odborníků. Primátor uvedl, že on sám se v současnosti k žádné z variant nepřiklání

Budova bývalého Federálního shromáždění byla postavena v době první republiky jako sídlo burzy, po roce 1948 v ní sídlilo Federální shromáždění, tehdejší československý parlament. V roce 1995 se do objektu nastěhovalo Rádio Svobodná Evropa. Nyní budovu využívá Národní muzeum, které chce objekt propojit podzemním tunelem se sousední hlavní budovou.

Více čtěte:

  • Svoboda nechává miliardový tendr běžet. Čistička s Drobilem nepadne

  • Svoboda (ODS): Netuším, kde Michálek na ta čísla přišel

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

    Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…