Besser navrhuje reformu reformy: Vyměňme chleba za knihy

05.03.2011 7:16

Podle šéfa kultury Jiřího Bessera (TOP 09) není zdražení knih ještě úplně jisté. Ministr hodlá se svými koaličními partnery ještě vyjednávat. Knihy tak plánuje vyměnit třeba za chleba nebo DIA potraviny.

Besser navrhuje reformu reformy: Vyměňme chleba za knihy

Stejně jako milovníky knih rozčílilo zvýšení DPH u knih na 20 procent i šéfa resortu kultury Jiřího Bessera. Ten v rámci koaličních vyjednávání prosazoval, aby knihy spadaly do skupiny výjimek, u kterých se DPH nezvýší. Bohužel však neuspěl.

A to ho poměrně překvapilo. "Všichni se k tomu celkem stavěli tak, že ten návrh je v pořádku. ve středu po zasedání K9 přišli její členové s tím, že se dohodli, že žádné změny nebudou," řekl posmutněle Besser v pátečních 20 minutách Radiožurnálu.

Více k tématu DPH

V něm také zkritizoval potraviny, které díky lobbingu Věcí veřejných skončily ve skupině produktů se sníženou DPH. "Ta skupina potravin není šťastně nastavená, jsem přesvědčen, že se v ČR potravinami plýtvá, tohle opatření to ještě podpoří," argumentoval šéf kultury.

Všichni půjdou do DIA, míní šéf kultury

Tomu se nelíbí ani zařazení DIA potravin do nižší sazby DPH. "Jsem přesvědčen, že v tuto chvíli všichni začnou masově vyrábět a konzumovat DIA potraviny, to není dobré," prohlásil v pořadu Besser.

Ten se ohledně snížení DPH u knih nevzdává a navrhuje řešení patové situace. "Něco z té skupiny potravin by se mohlo za knihy vyměnit," představil v pořadu svůj plán. Za knihy by tak chtěl vyměnit třeba právě DIA potraviny, nebo chleba.

Besser se nevzdává

Literatura by podle něho měla být ve snížené sazbě zejména proto, že šíří kulturu, ale i vzdělanost. "V boji za výjimku se nevzdávám," uzavřel debatu optimisticky Besser.

Právě jeho TOP 09 navrhovala nechat knihy ve snížené sazbě DPH. Další vládní strana, VV, ale usilovala o nízké ceny potravin. V pomyslném boji pak vyhrála právě ona.

Více čtěte:

  • Důchodová reforma? Podle Kocourka je pět minut po dvanácté
  • Svinstvo! Styďte se, zbabělci, křičela u Jílkové samoživitelka na ministra
  • Sobotka plánuje: Musíme říct, co zrušíme, až budeme u moci
  • Foto: top09.cz

     

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

    Populismus?

    Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

    16:05 Celní správa: Celníci objevili u cizince více než čtyři a půl kilogramu kokainu

    Na konci minulého týdne celníci na Letišti Václava Havla zadrželi 44letého cizince polské národnosti…