Hašek a Onderka lobbují u vlády. Za peníze pro brněnský závod

04.03.2011 19:51

Sociální demokraté Michal Hašek a Roman Onderka nechtějí dopustit zrušení brněnské Velké ceny ČR motocyklů. Chtějí tak po vládě, aby na akci přispěla.

Hašek a Onderka lobbují u vlády. Za peníze pro brněnský závod

Kvůli nedostatku financí možná dojde ke zrušení Velké ceny ČR motocyklů v Brně. To bude mít zřejmě zásadní dopad na ekonomiku jižní Moravy i samotného města Brna.

Hejtman Michal Hašek a brněnský primátor Roman Onderka (oba ČSSD) se tak v pátek obrátili na vládu s otevřeným dopisem, ve kterém žádají kabinet o garance a finanční podporu závodů.

Závod v Brně prý pomůže prosperitě

"Udržení špičkových světových podniků na Masarykově okruhu je především otázkou prosperity Brna a regionu, ale i příspěvkem k prosperitě celého Česka," uvedl v pátek Hašek.

Podpora zachování závodů ze strany hejtmanství, statutárního města Brna i České republiky je totiž podle něho pro město velmi prospěšná.

Primátor Onderka v této sovislosti připomněl, že z analýzy loňské návštěvnosti vyplývá, že diváci spolu se všemi organizacemi spojenými s Grand Prix během závodního víkendu vygenerovali obrat přesahující miliardu korun.

"Jen na dani z přidané hodnoty tak bylo odvedeno státu odhadem 105 milionů korun. A je možné očekávat, že několik desítek milionů korun odvedou ještě právnické osoby na daních z příjmu," uvedl brněnský primátor.

Hrozící konec pořádání závodů v Brně souvisí s neschopností vedení automotodromu uhradit promotérům seriálu mistrovství světa zalistovací poplatky ve výši zhruba 70 milionů korun.

Damoklův meč se nad závodem houpe 

"Pokud nás nepodpoří stát, jede se letos Velká cena České republiky v Brně naposledy. Nejsme schopni z vlastních zisků zaplatit poplatky, které proti minulým letům vzrostly dvojnásobně," vysvětlila agentuře Mediafax předsedkyně představenstva Automotodromu Brno Ivana Ulmanová.

Masarykův okruh seriál mistrovství světa motocyklů pouze hostí, pořadatelem je společnost Dorna.

Celkové náklady na závod bez zalistovacího poplatku v loňském roce dosáhly 88,761 milionu korun, výnosy činily 75,048 milionu korun. Po započítání zalistovacího poplatku však skončil celý podnik pro Automotodrom zhruba osmdesátimilionovou ztrátou.

Více čtěte:

Velká cena v Brně: Hříšníci, pozor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …