Klaus na sjezd ČSSD nepřijede. Kníže zavítá

04.03.2011 20:50

Prezident Václav Klaus se za čtrnáct dnů zřejmě sjezdu ČSSD v Brně nezúčastní. Byl sice pozván, ale hlava státu bude s největší pravděpodobností v době, kdy se bude rozhodovat o tom, kdo povede nejsilnější stranu opozice, v zahraničí. Zřejmě jej tedy na jednání nahradí kancléř Jiří Weigl.

Klaus na sjezd ČSSD nepřijede. Kníže zavítá

Podle mluvčího ČSSD Martina Ayrera byl Václav Klaus samozřejmě pozván. „Pan prezident však bude v zahraničí, takže jej zřejmě zastoupí kancléř Weigl," sdělil ParlamentnímListům.cz Ayrer.

Rath by ho nezval

David Rath, který bude kandidovat na prvního místopředsedu strany, je přesvědčen, že Klausova přítomnost na sjezdu není nijak důležitá. „Nevím, jestli pana Klause někdo zval. Jednou už na sjezdu byl a já moc nepochopil proč. Já osobně bych ho na stranický sjezd nezval," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Rath.

Napsali jsme:
Sázkaři věří Sobotkovi. 80 procent z nich věští Haškovu prohru
Hašek popřel dohodu se Sobotkou. A ptá se, komu drb posloužil
Pojďte na pivo s Bohoušem Sobotkou. Ošlejšek se už těší
ČSSD musí zvolit ženu do vedení. A dámy si to ohlídají

Kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek má opačný názor. „Myslím, že tradiční demokratická strana, jako ČSSD, může na svůj sjezd pozvat hlavu státu. A taky tak učinila po dohodě lídrů. Zda pozvání přijme či ne, už neovlivníme," řekl Hašek.

Sjezd sociální demokracie se uskuteční 18. A 19. března. O šanci vést ČSSD se kromě Haška utká i úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. Zvolen bude i zbytek vedení strany.

Kalousek nelituje

Vystoupit jako opoziční politik na sjezdu ČSSD není nic jednoduchého. Zažil to současný ministr financí Miroslav Kalousek, který byl hostem sjezdu v roce 2005. Bylo opravdu rušno. Jeden z delegátů jej označil za jezuitu.

„Nikdo mě nepozval a nijak mě to nemrzí. Obvykle se zve předseda strany, takže tu čest bude mít zřejmě Karel Schwarzenberg. Sjezdy parlamentních stran nejsou nijak zvlášť zábavné, takže si tuto lahůdku nechám s klidným srdcem uniknout," říká k letošnímu sjezdu ČSSD Kalousek.

„Na sjezdu v roce 2005 jsem byl jako předseda KDU-ČSL. Bylo to tam trochu hysterické ze strany některých delegátů," dodal dnešní místopředseda TOP 09.

Předsedové neví, jestli jsou pozváni

Předseda strany Karel Schwarzenberg zatím pozvánku na sjezd ČSSD nedostal. „Pokud ji dostanu, přijedu. Jedná se o demokratickou stranu, tak nevidím důvod, abych nepřijel," prohlásil Schwarzenberg.

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John si není vědom, že by pozvánku dostal. "Chodí mi desítky pozvánek týdne. Většinu z nich z časových důvodů nemohu přijmout. A pátrat, jestli mě někdo někam pozval nebo nepozval, nestíhám už vůbec", sdělil redakci.

„Já jsem zatím žádnou pozvánku nedostal. Nebudu tedy spekulovat o tom, zda bych ji přijal, či ne," vysvětlil ParlamentímListům.cz předseda KSČM Vojtěch Filip. Zda se jedná o následek tzv. Bohumínského usnesení, na kterém trvá Hašek i Sobotka, či opožděnosti v zasílání pozvánek, je otázka.

SLEDUJEME téma volba předsedy ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…