Moderátor zaskočil Kristýnu Kočí: Pojďme se množit, republika vymírá

06.03.2011 12:02

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Nedělní Partie na televizi Prima byla podle slov mediálního analytika zcela v režii jejího moderátora Jana Punčocháře. Ten prokázal jak fundované znalosti z oblasti ekonomiky, tak poměrně ostrý nadhled a vtip.

Moderátor zaskočil Kristýnu Kočí: Pojďme se množit, republika vymírá

"Po mnoha a mnoha měsících jsem se na Partii díval s chutí," řekl pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Tématika byla absolutně věcná, díky moderátorovi i faktická a díky hostům jsme se dostali do vod, které jsou divákům jindy utajené. Proč? Protože ani zástupce TOP 09, ani zástupkyně Věcí veřejných nemají ještě tak velkou praxi s živými výstupy," doplňuje Polách.

Hosty nedělní Partie byli šéfové poslaneckých klubů VV a TOP 09, tedy Kristýna Kočí a Petr Gazdík. Původně plánovaná tématika problémů spojených s DPH a reformou důchodů místy přeskočila do zcela nečekaných rozměrů.

ŘEŠILO SE:


Hned úvodní dotaz moderátora Punčocháře mířil do černého. Úniky informací z ministerstva školství, zbytečné náklady resortního šéfa Josefa Dobeše. "Dokonce se i spekulovalo o intimním poměru pana ministra s jeho asistentkou, která dostala výjimečné odměny," připustil moderátor. "Já bych chtěla říct, že tyto věci osobního charakteru jsme na poslaneckém klubu rozhodně neřešili," uvedla Kočí. "Já bych taky nijak nechtěl řešit intimní poměry ministra," kontroval za mírného úsměvu moderátora Petr Gazdík.

Druhým tématem nedělní Partie byla důchodové reforma. "Tady Jan Punčochář prokázal, že ekonomii nestudoval zbytečně. Prakticky při každém dotazu bylo vidět, jak hluboko problematice rozumí a jak snadno může dostat oba své hosty do úzkých," popisuje dále Polách. Jednu ze zajímavých diskuzí ParlamentníListy.cz zachytily a nabízí vám ji v přepisu:


Kočí: Ty peníze tam jsou.
Punčochář: Na důchodovém účtu chybí 30 miliard, paní Kočí.
Kočí:  Už od svých dvaceti let si spořím malou částku a doufám, že to v důchodu ocením.
Punčochář: Jestli to je malá částka, tak neoceníte, to vám můžu říct hned.
Kočí: Hm, je otázka, co je pro vás malá...
Punčochář: Tak dál.


Obdobně nevídaná slovní mela, která se znovu týkala důchodové reformy, přišla na řadu v zápětí. Šlo o fakt, který podle Petra Gazdíka naznačuje, že "dnešní třicátníci a čtyřicátníci nebudou mít takové důchody jako dnes, republika totiž vymírá".

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 ještě stihnl doplnit, že "by to chtělo, aby každá rodina měla čtyři členy", což vyvolalo úsměv jak na tváři moderátora, tak Kristýny Kočí. "Takže to bychom ale tady neměli sedět teď ve studiu, ale měli bychom dělat úplně jiné věci," nabádal Punčochář své hosty. Gazdík kontroval v podobném stylu: "To ano a jistě by šlo o velice bohulibou činnost," řekl rozesmátě. Pouze Kristýna Kočí mlčela a její pohled mířil do stolu. "Hm," syknula mimo záběr kamer.

Posledním tématem bylo hojně frekventované zvyšování DPH. Hosté se shodli na jeho nutnosti. "Je potřeba říct, teď je to vláda, která má 118 hlasů a to je, jak jistě víte, velmi unikátní a proto s těmito reformami přicházíme nyní. Kdo jiný, než my je může nastartovat," uvedla závěrem zástupkyně něžného pohlaví ve studiu.

"Líbil se mi přístup pana Gazdíka a taková naivní snaha o konfrontaci ze strany paní Kočí, která ještě nemá tolik mediálních zkušeností. Moderátor byl tentokrát zcela nad věcí a zvládnul to na výbornou," dodal závěrem analytik Břetislav Polách.

SLEDOVALI JSME Partii:

Téma DPH:

Další analýzy mediálního vystupování:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…