Nevypadáte, že byste trpěl v jídle nouzí, řekl Moravec Škromachovi

06.03.2011 13:35

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nesouhlasí se zvýšením DPH na potraviny, které chystá Nečasova vláda. Jídlo by podle něj nemělo být drahé. Václav Moravec odvětil, že Škromachovi to přeci může být jedno, rozhodně totiž nevypadá na to, že by trpěl nouzí.

Nevypadáte, že byste trpěl v jídle nouzí, řekl Moravec Škromachovi

První část nedělních Otázek Václava Moravce se zabývala penzijní reformou, potažmo zvyšováním DPH, které s ní souvisí. Hlavní hosté do sebe celou dobu lehce "porýpávali" a v jeden moment si rýpl i moderátor.

Škromach zrovna hovořil o tom, kterak je dvacetiprocentní daň na potraviny nesmyslná, a kterak by právě potraviny měly být dostupné všem a pořád. Moderátor se pozastavil nad tím, proč za to Škromach tak vzrušeně lobbuje. "Vy asi nemáte o jídlo nouzi, když se na vás člověk podívá," poznamenal. Místopředseda zaskočeně pokrčil rameny. "To je spíš nezdravým jídlem," utrousil a spěchal v tématu dál.

"Ano, je to samozřejmě nepopulární krok," vypomohl mu v nepříjemné situaci jeho protivník v diskusi ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. "Ale je to jen jedna z možností. Kdyby se nezvyšovalo DPH, musely by se finance najít jinde."


ČEZ nás nebude živit donekonečna

S tím souhlasí i bývalý ministr financí Eduard Janota. "Dividendy ČEZu nejsou stabilní, bude to do budoucna jen nižší, mimo jiné i kvůli dostavbě Temelína. Už nebude možné sanovat důchody," vysvětlil. Prostředky na změnu systému se proto někde najít musely. "Je to logický krok. Zvýšení DPH je jedno z těch jednodušších řešení."

Navenek to ale vypadá složitě a hlavně občansky nevlídně. "Nejslabším článkem v té reformě je, že nemá veřejnou podporu, protože není prodiskutovaná," namítl makroekonom ČMKOS Jaroslav Ungermann. "Nemluví se o ní, lidé o ní vůbec nic nevědí. Proč máme silou prosazovat důchodovou reformu? To nejde."

Neinformovanost veřejnosti se nelíbí po prezidentovi Václavu Klausovi ani Věcem veřejným. Ústy svého poslance Michala Babáka v pořadu pohrozily, že pokud koaliční partneři nezačnou šířit reformní osvětu, návrh nepodpoří.

Více: VV opět vydírají. Pokud koalice reformu nevysvětlí, nepodpoří ji

"Diskusí na odborné úrovni bylo mnoho," hájil se Drábek. "Zabývali se tím ekonomové, probíral to NERV, existuje ohledně toho mnoho analýz. Na webu našeho ministerstva jich můžete najít celou řadu. A v příspěvcích odborníků nezazněly žádné námitky."

"No, kdybyste si přečetl názory mých přátel na Facebooku, dozvíte se něco jiného," kontroval Škromach a předložil ministrovi vytisknuté diskuse ze sociální sítě. Drábek se ovšem nenechal zaskočit. Papír prý nepotřebuje. "Já váš Facebook velmi pečlivě sleduji, nebojte se," řekl. Někteří lidé jsou samozřejmě proti, ale ze strany odborníků nepřišly vítky.

"Musíme si uvědomit, že náš současný systém je dobrý, ano to je," zdůraznil Drábek. "Ale nevydrží věčně. Časem bude na jednoho důchodce vydělávat jen jeden pracující, a ten ho rozhodně neuživí. Za třicet čtyřicet let zkrátka nebudou důchody schopné uživit nikoho. A s tím se musí něco dělat."

Čtěte:

Penzijní reforma stát nijak nezatíží, tvrdí Kohout

Politolog Pehe: Nezodpovězené otázky nad důchodovou reformou

Šéf odborů: Důchodová reforma je svinstvo a průser

Sledujeme pořady Václava Moravce

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…