Místo vlády bude šéfa SZIF jmenovat asi přímo ministr

06.03.2011 20:30

Vláda zřejmě podpoří návrh koaličního poslance Pavola Lukši, aby ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) jmenoval i odvolával ministr zemědělství, nikoli vláda, jak tomu je nyní.

Místo vlády bude šéfa SZIF jmenovat asi přímo ministr

Vyplývá to z návrhu usnesení vlády, kde je kabinetu doporučeno souhlasit s novelou bez připomínek. Lukša předlohu odůvodňuje tím, že současná právní úprava neodpovídá zákonnému vztahu mezi ministerstvem a fondem. Předkládá ji po dohodě s ministerstvem zemědělství. 

Odpovědný je ministr. Měl by tak šéfa jmenovat sám 

Fond podle Lukši dostává z kapitoly ministerstva zemědělství dotace na evropskou společnou zemědělskou politiku i na krytí správních výdajů. Ministr zemědělství navíc nese odpovědnost za to, že fond bude peníze na společnou zemědělskou politiku používat řádně. Tento vztah a odpovědnost ministra by proto podle Lukšova názoru měly být promítnuty do způsobu jmenování ředitele a také schvalování statutu fondu.

Návrh by měl projít hladce i sněmovnou a Senátem. Stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) už dříve uvedl, že proti novele nic nenamítá. Stejného názoru je i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. 

Fuksa chce více vlivu. I jinde 


SZIF není jedinou institucí, ve které chce ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) zvýšit svůj vliv. Podobný záměr má i s Pozemkovým fondem. Nelíbí se mu totiž, že za obě instituce nese odpovědnost, ale nemá na ně přímý vliv. S jeho záměrem prý souhlasí premiér Petr Nečas (ODS). 


K plánu získat větší vliv nad SZIF, přes který prochází většina zemědělských dotací, přiměla Fuksu podle týdeníku Euro zkušenost s bývalým šéfem fondu Tomášem Révészem, jehož před Vánoci na ministrovu žádost odvolala vláda. Důvodem Révészova odvolání bylo podle ministerstva prosazování netransparentní a nevýhodné výměny informačního systému SZIF.

Související:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…