Žatecká brigáda má další problém. Ze skladů zmizela výstroj za miliony

08.03.2011 8:04

Ze skladů 4. brigády rychlého nasazení se během pěti let rozkradly uniformy a vojenská výstroj. Škoda se pohybuje v řádech milionů korun, zjistil deník MF DNES.

Žatecká brigáda má další problém. Ze skladů zmizela výstroj za miliony

Do rozkrádání majetku vojenské brigády v Žatci mohou být zapleteni důstojníci, kteří zde dříve sloužili. Na jejich evidenčních kartách mají napsanou vypůjčenou výstroj za statisíce. Během inventur se na to ale nepřišlo. Ztratily se tak například goratexové polní uniformy, boty nebo spací pytle do extrémních podmínek.

Povrchní inventury ve skladech

„Inventury materiálu se u brigády dělaly velmi povrchně. V podstatě se na ně léta kašlalo. Zejména proto se v Žatci tak dlouho kradlo," prozradil MF DNES jeden z důstojníků brigády.

Na rozkrádání skladů elitní brigády, která je v současnosti nasazená v Afghánistánu, upozornil její nový velitel Miroslav Hlaváč. Do jejího čela se dostal minulý rok a záhy přišel na velké ztráty, které pak nahlásil vojenské policii.

Viníkovi hrozí vězení. Policie zatím vede vyšetřování

„Ani nevíte, jak mě to kvůli pověsti brigády mrzí. Nevím, jak dříve inventury probíhaly. Ale my jsme na to přišli poměrně rychle. Ty věci měl sice někdo napsány na evidenčních kartách, ale zjevně nebyly k dohledání," objasňuje deníku MF DNES plukovník Hlaváč.

Policie zatím neposkytla žádné informace. Hlaváč sám viníka zná díky tomu, že ukradená výstroj byla fasována na konkrétní jméno důstojníka. Plukovník ho ale nemohl prozradit kvůli probíhajícímu vyšetřování.

Pokud se podezření, že bývalí důstojníci kradli, potvrdí, mohli by jít do vězení na několik let. Závisí to na výši škody, která se zatím vyčísluje.

Pokažená pověst brigády rychlého nasazení

Za inventury materiálu je zodpovědný každý velitel armádní jednotky. MF DNES poukazuje na to, že v období, kdy docházelo ke krádežím ze skladů, velel žatecké brigádě plukovník Petr Procházka. Ten dnes působí jako zástupce velitele Společného operačního centra.

V minulosti se žatecká brigáda potýkala s kauzou, kdy si dva vojáci namalovali na své přilby znaky nacistických divizí, které se podílely na vyvražďování obyvatelstva během Slovenského národního povstání.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…