Ekonom Sobíšek: Ekonomika oživuje. Počet lidí bez práce je menší

08.03.2011 12:07

Míra nezaměstnanosti se v Česku v únoru snížila na úroveň 9,6 procenta. Podle ekonoma UnicreditBank Pavla Sobíška jsou nejnovější údaje důkazem oživení ekonomiky, i když zatím ne nijak prudkého.

Ekonom Sobíšek: Ekonomika oživuje. Počet lidí bez práce je menší

V lednu se nezaměstnanost zvýšila jen o jednu desetinu procenta, v únoru došlo k poklesu. Trh naproti tomu čekal další zhoršení. Vyplývá to z šetření ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého ve srovnání s lednem došlo ke zlepšení o 0,1 procenta. Meziročně je pak nezaměstnanost nižší o 0,3 procenta.

„Zejména podniková sféra z průmyslu nabírá nové zaměstnance. To částečně vykompenzovalo pravděpodobný nižší přírůstek sezónních pracovníků ve stavebnictví a také to, že byli na přelomu roku propuštěny řady státních zaměstnanců," vysvětlil Rádiu Česko ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek.

Poptávky budou zvýšeny v subdodávkách

Kromě oživení v průmyslu ostatní odvětví ale i tak nadále propouštějí. Volných míst proto zůstává i nadále poměrně málo. Sobíšek ale míní, že rozdíly v chování podniků se budou postupně stírat.

„Vyšší poptávka v průmyslu povede ke zvýšení poptávky po subdodávkách, což by mělo pomoci sektorům služeb pro podniky a s určitým zpožděním by mělo dojít i k oživení služeb pro domácnosti tím že zaměstnanci podnikové sféry dostanou lepší výdělky a budou si moci dovolit větší útratu. Otázkou je, jestli to uvidíme ve větší míře letos," řekl dále ekonom.

Komu stále hrozí vysoká nezaměstnanost, to jsou čerství absolventi škol. Může za to hlavně opatrnost podniků. „Podniky zatím nevěří v dlouhodobost oživení, a tak dávají přednost krátkodobým kontraktům, nebo poptávají na trhu kvalifikovanou pracovní sílu, než aby si vychovávali čerstvé absolventy," dodal Sobíšek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…