Rusnok: Věk odchodu do důchodu se navyšuje i jinde v Evropě

08.03.2011 13:09

Podle předsedy Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka v penzijní reformě Česká republika nezaostává za zbytkem Evropské unie a snaží se zavádět navržené trendy, například navyšování věku odchodu do důchodu. Podobně ale podle něj postupuje i celá Evropa.

Rusnok: Věk odchodu do důchodu se navyšuje i jinde v Evropě

Ministři práce a sociálních věcí členských zemí EU včera hovořili o návrzích na udržitelné důchody. Brusel například navrhuje automatické zvyšování věku odchodu do důchodu podle délky života nebo omezení možnosti předčasných odchodů do důchodu.

„Ten trend zvyšování důchodového věku na evropské poměry u nás probíhá velmi dynamicky," uvedl v této souvislosti pro Rádio Česko předseda Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. „Současně probíhá i zvýšení minimální nutné doby pojištění," připomenul dále.

Rusnok nevylučuje, že v budoucnu se bude odcházet do důchodu až v 70 letech. „Je veliký problém odhadovat, co bude za třicet let. Nicméně trendy posledních desetiletí a to, co předpovídají demografové i v kontextu lékařských pokroků, skutečně směřuje směrem k dlouhověkosti, takže se to klidně může stát," řekl Rusnok v rozhovoru pro Rádio Česko.  

Rozhlas připomíná, že důchodových reforem se dotýká také francouzsko-německý Pakt konkurenceschopnosti pro země eurozóny, který mimo jiné předpokládá sjednocení věku odchodu do penze na 65 letech. Evropský průměr odchodu do penze je ale podle Rusnoka zatím 61,4 roku. 

Předseda Asociace penzijních fondů ale varuje, že i když se věk odchodu do důchodu navyšuje, lidé reálně stejně opouští trh práce dříve. „Otázka je v kolika letech lidé reálně opouštějí trh práce. To je veliký problém. Obecně jde o fenomén - problém zaměstnávání starších věkových skupin," dodal Rusnok.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…