Co má Klaus hájit na summitu o Libyi? Vláda má jasno

09.03.2011 11:16

Prezident Václav Klaus pojede na mimořádný summit ohledně situace v Libyi s jednoznačným stanoviskem. Bude požadovat politický dialog a respektování lidských práv.

Co má Klaus hájit na summitu o Libyi? Vláda má jasno

Vláda Petra Nečase (ODS) ve středu schválila mandát, se kterým pojede v pátek prezident Václav Klaus na mimořádný summit EU k dění v Libyi a v severní Africe.

Klaus už dříve řekl, že nesouhlasí s případným vnějším vojenským zásahem proti režimu vůdce Muammara Kaddáfího. 

Také šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvedl, že vojenská intervence by nyní v Libyi vše pokazila. Naopak Klausův předchůdce Václav Havel tvrdí, že v případě pokračování občanské války v Libyi bude nutný vojenský zásah západních zemí. 

Stop represím, volá vláda

Vláda v pozici konstatuje, že už koncem února žádala okamžité zastavení represí a použití síly proti demonstrantům a odsoudila násilí. Vyzvala také libyjský režim, aby zahájil politický dialog a respektoval lidská práva. Česko rovněž podpořilo sankce EU vůči Libyi. 
 

Povstalce požadující odchod Kaddáfího se oficiální místa snaží potlačit násilím, libyjská letadla v úterý pokračovala v útocích na povstalecké pozice. 

EU sankcionuje a zmrazuje

Evropská unie už následovala rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a vůči libyjskému režimu rovněž přijala sankce. Ty zahrnují zbrojní embargo, zákaz cest do zemí EU a zmrazení finančních prostředků některých libyjských činitelů. 

Británie a Francie v současné době navíc připravují návrh rezoluce o bezletové zóně nad Libyí, který musí projednat a schválit Rada bezpečnosti OSN. 

Více čtěte:

Z Libye odletěla část Čechů, další je budou následovat

MZV: Češi opustili Libyi, velvyslanectví dočasně uzavřeno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…