Zeman Pospíšilovi: Odvolejte Rampulu

09.03.2011 16:59

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhl ministru Jiřímu Pospíšilovi (ODS), aby odvolal pražského vrchního zástupce Vlastmila Rampulu kvůli porušování povinnosti.

Zeman Pospíšilovi: Odvolejte Rampulu

Zemana podle k jeho kroku vedla zjištění o "závažných porušeních povinností vyplývajících z funkce vedoucího státního zástupce" .

"Návrh nejvyššího státního zástupce jsme zatím neobdrželi. Až jej obdržíme, zahájíme správní řízení o odvolání," reagovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková. Upozornila na to, že správní řízení může trvat týdny.

Další personální rošáda?

Pokud Pospíšil návrhu vyhoví, půjde o další personální změnu na vedoucích pozicích ve státním zastupitelství od nástupu Zemana do funkce. Například na místo šéfa olomouckého vrchního státního zastupitelství se na návrh Zemana nedávno vrátil Ivo Ištvan.

V listopadu 2007 jej na návrh Zemanovy předchůdkyně Renaty Vesecké Pospíšil odvolal v souvislosti s údajnou korupční kauzou senátora Jiřího Čunka. Ištvan se kvůli svému odvolání obrátil na soud, se správní žalobou uspěl a poslední lednový týden dostal do rukou pravomocný rozsudek ohledně neplatnosti svého odvolání.

Dosavadní šéfka zastupitelství Milena Hojovcová podala kvůli chystanému návratu Ištvana rezignaci. Nyní působí u brněnského městského státního zastupitelství jako řadová státní zástupkyně.

Pryč s Rampulou, volala už Transparency

Odvolání Hojovcové a Rampuly loni v prosinci požadovala protikorupční organizace Transparency International (TIC) jako jeden z kroků, které by měly navrátit důvěru lidí ve státní zastupitelství. Rampula a Hojovcová byli podle TIC lidé loajální Vesecké a ne vždy rozhodovali nestranně.

Více čtěte:

Sněmovna už více agrese komunistů neunese, míní Pospíšil 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…