Kalousek nahrávku nemá. Šéfredaktoři mu skočili na špek

10.03.2011 9:02

Ministr financí Miroslav Kalousek popřel, že by disponoval tajně pořízenou nahrávkou z diskuse šéfredaktorů českých deníků a zpravodajských týdeníků. Schůzka se podle MF DNES, Blesku a LN přitom konala v úterý vpodvečer v redakci MF DNES. Šéfredaktoři českých deníků a týdeníků diskutovali o společném prohlášení a dopise pro členy vlády, Senátu a sněmovny, kterým by vyzvali k nezvyšování sazby DPH na tisk a knihy.

Kalousek nahrávku nemá. Šéfredaktoři mu skočili na špek

Šéfredaktoři hovořili mimo jiné o ekonomických dopadech, které by tento krok na mediální trh měl. O dvacet čtyři hodin později, ve středu v 18 hodin, kontaktoval ministr financí Miroslav Kalousek šéfredaktora MF DNES a oznámil mu, že disponuje videozáznamem z tohoto setkání.

Nechtěl říci, kdo mu tento záznam poskytl, ale tvrdí, že on za natočením schůzky nestál. Sestřih ze záznamu podle svého prohlášení hodlal Kalousek zveřejnit v pořadu ČT Hyde Park.

Žádná nahrávka neexistuje, tvrdí Kalousek

Na informace, které dnes rozvířily mediální scénu, však hned ráno reagoval Miroslav Kalousek tiskovým prohlášením.
"Mladá fronta, Lidové noviny a Blesk zveřejnily informaci, že disponuji „tajnou nahrávkou" ze setkání šéfredaktorů řady českých médií. Rád bych proto veřejnosti vysvětlil, jak tato informace vznikla. Žádnou nahrávkou nedisponuji a žádná nahrávka neexistuje (alespoň o žádné nevím). Disponoval jsem pouze kusými a neověřenými informacemi, že šéfredaktoři řady českých deníků se scházejí, aby koordinovali mohutnou mediální kampaň proti penzijní reformě, zejména pak proti sjednocování sazeb DPH, které by výrazně ovlivnilo zisk jejich vydavatelů," píše v něm Kalousek.
Deník Blesk, jehož zástupce se schůzky měl také účastnit, si shodou okolností ve čtvrtečním vydání všímá skutečnosti, že Kalousek v posledních měsících výrazně hubne a spekuluje o jeho zdravotním stavu.

Celé prohlášení Miroslava Kalouska ZDE

Téma důchodová reforma ZDE

Aby si informaci o setkání vedení redakcí ověřil, dovolil si prý v soukromém telefonickém rozhovoru celkem průhlednou mystifikaci vůči šéfredaktorovi MF Dnes Čásenskému.

"Z jeho reakce jsem si svoje informace nejen ověřil, ale získal i zajímavé podrobnosti z uskutečněné schůzky. To, že šéfredaktoři MF Dnes a LN v obavách před avizovaným zveřejněním nahrávky zahájili obrannou bubnovou palbu a soukromý telefonní rozhovor zveřejnili, už byl bonus, který jsem neočekával. Jsem ale velmi rád, že tak učinil," pochvaluje si nejnovější aféru ministr financí.

Veřejnost by totiž prý podle něj měla vědět, že veřejná diskuze o penzijní reformě je zásadním způsobem ovlivněna ekonomickými zájmy vydavatelů novin. Ve veřejném prostoru tak dochází k paradoxní situaci: některé tituly, které léta oprávněně kritizují politickou reprezentaci za to, že nepřesouvá zdanění práce do nepřímých daní, dnes proti tomu protestují. Důvod je jediný: vydavatel si spočítal dopad tohoto opatření do své ekonomické bilance a zavelel k opačným názorům.

K Miroslavu Kalouskovi:
Prezident je s výhradami k vyšší DPH vedle, tvrdí Kalousek
Trest Kalouskovu poradci zůstává. ÚS jeho stížnost odmítl
Kalousek: Budoucí důchodci budou hrát poker o termín svého úmrtí
Kalousek prý zvyšuje pojištění. A co ještě provedu, směje se

"V žádném případě jsem se nedopustil, jak se vyjádřil šéfredaktor LN Balšínek, útoku na svobodu tisku. Je naopak na zváženou, zda skutečným útokem na svobodu tisku není řízení veřejné diskuze tak, aby byly upřednostněny zájmy vydavatelů novin, ve kterých diskuze probíhá. Ekonomické výsledky vydavatelů jsou jistě důležitým argumentem a já ho nezpochybňuji," uzavřel Miroslav Kalousek s tím, že česká vláda má však za povinnost zajistit dlouhodobou finanční stabilitu důchodového systému pro všechny dnešní i budoucí seniory.

Původní informací o tom, že nahrávku z jednání vlastní, vyděsil ministr financí například právě šéfredaktora Lidových novin Dalibora Balšínka.

"Jsem v naprostém šoku, nikdy v životě jsem neslyšel o tom, že by byly štěnice či videokamery nasazeny přímo v redakci novin," řekl šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský. Společnost MAFRA, která vydává MF DNES a Lidové noviny, se obrátí na policii s žádostí o vyšetření nelegálního natáčení přímo v zasedací místnosti redakce. Člen představenstva MAFRA a šéfredaktor LN Dalibor Balšínek informoval o Kalouskově telefonátu premiéra Petra Nečase. "Setkání šéfredaktorů bylo transparentní schůzkou. Krok ministra financí považujeme za naprosto neuvěřitelný útok na svobodu tisku," řekl Balšínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …