Černé ovce v koalici. Poslancům VV vadí i menší zdražení

11.03.2011 12:46

To, že vládní koalice ustoupila tlaku veřejnosti a chce nakonec až od 1. ledna 2012 na rok sníženou sazbu DPH ve výši 14 procent, do jisté míry potěšilo o zaryté odpůrce reformy. Přijatelné je pro ně i to, že o další rok později se obě sazby sjednotí na 17,5 procentech. Přesto ne se vším panuje ještě mezi politiky shoda.

Černé ovce v koalici. Poslancům VV vadí i menší zdražení

„Největší cenou je, že jsme se dohodli," sdělil ve čtvrtek ministr financí Miroslav Kalousek. A i ministr dopravy Vít Bárta vzájemnou koaliční shodu potvrdil.

„Našli jsme shodu. Naše strana ustoupila. Důchodovou reformu konstruujeme tak, že celkové zvyšování DPH bude postupné a dopady na obyvatele menší. Komunikace na poslaneckém klubu bude asi komplikovaná," řekl Bárta. Roční výnos z takového kroku by prý měl být zhruba 27 miliard korun. Předpokládá se, že bude nižší tlak na valorizace důchodů nebo daňové slevy na dítě.

Všichni přesto nadšení nejsou

Přesto ne všichni nad náhlým obratem K9 jásají. "Já s tím spokojen nejsem, i když samozřejmě ještě neznám všechny detaily. Pro skutečné zavedení důchodové reformy je sice nezbytné zvýšení daní, ale stále nikdo nechce přijmout fakt, že je to nutné udělat zejména v oblasti hazardu. Vždyť stát dvacet let na hazardu prodělává anebo vydělává daleko méně, než by mohl. Podle nedávných statistik se přitom ukázalo, že ročně vyjde naší společnost hazard se všemi dopady na 37 miliard korun. Výnosy jsou přitom nyní už pouhých sedm miliard. To se prostě musí změnit," řekl ParlamentnímListům.cz exsenátor a poslanec za Věci veřejné Josef Novotný.

Čtěte také:
Vláda ustoupila tlaku. Snížená sazba DPH poroste postupně
Poslanec ODS o zdražování: Kdo to vyzradil, zaslouží výprask
Důchodová reforma rozkládá Véčka, přiznal Huml

Podle něj je však dobře, že bude DPH zvýšeno až od nového roku, nikoli ve třetím čtvrtletí, jak vláda původně plánovala. Připomněl totiž, že před vánočními svátky tvoří tržby obchodníků celých 40 procent z celkových tržeb v roce. "Pokud zákon o hazardu i s úpravami, které navrhujeme, neprojde, jsem přesvědčen, že Věci veřejné reformu nepodpoří," shrnul závěrem Novotný.

Spokojený není ani jeho spolustraník Stanislav Huml. "Pokud nebudou všechny základní potraviny v nižší sazbě, myslím, že není důvod ke spokojenosti. Měly by být do toho zahrnuty potraviny jako jogurty, maso a podobně. Zvýšení jejich cen by totiž ohrozilo životní úroveň většiny občanů," řekl ParlamenntímListům.cz Huml.

To europoslanec za ODS Hynek Fajmon vnímá snahu sjednotit DPH jako značný pokrok. "Proti tomu, co leželo na stole ještě před týdnem, je tato forma reformy pro lidi podstatně příznivější. Jelikož však neznám další parametry toho, co vše K9 v návrhu reformy změnila, víc se k tomu vyjádřit v tuto chvíli neumím," reagoval Fajmon.

SLEDUJEME téma: DPH  a  Důchodová reforma

Podle Martina Doktora (ODS) také není zatím důvod k jásotu, i když situaci vnímá jako krok tím lepším směrem. "Sazba daně z přidané hodnoty by měla být uzavřena na 18 procentech. Peníze, co by byly vybrány navíc, by se pak následně měly využít na snížení zdanění práce," odpověděl poslanec ParlamentnímListům.cz v SMS zprávě. 

Debata ještě nekončí, na řadě je opozice

Jak je vidět, ačkoli nepanuje jednoznačná shoda ani mezi lidmi ze stran, které tvoří koaliční K9, nyní vláda plánuje další debatu. Tentokrát s opozicí. „Budeme jim vysvětlovat, že jsme vyjednali maximálně citlivou důchodovou reformu a doufáme, že to pochopí, protože kdyby se po každých volbách měnilo DPH, byla by to tragédie," sdělil Radek John.

Předseda vlády Petr Nečas navíc oznámil, že navrhne, aby poslanci spojili hlasování o důchodové reformě ve sněmovně s hlasováním o důvěře kabinetu. Vláda totiž byla vystavena mediálnímu tlaku kvůli zvýšení nižší sazby DPH a návrh kritizoval i prezident Václav Klaus.

Čtěte také:
Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů 

Původně vláda uvažovala o tom, že se snížená desetiprocentní sazba DPH od října zvýší na dvacet procent. Již ve středu předpověděl politolog Bohumil Doležal, že vláda tlaku prezidenta, opozice i médií ustoupí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …