Janeček vojenské policii: Listiny vám nevydáme

11.03.2011 15:14

Česká televize nehodlá Vojenské policii vydat či ukázat listiny, které se její příslušníci ve čtvrtek na Kavčích horách snažili zajistit. V dopise adresovaném velitelství Vojenské policie (VP), který dostane i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), to v pátek napsal generální ředitel televize Jiří Janeček. Z listin, které už byly odtajněny, podle názoru ČT totiž nemůže být zjištěn původ či obsah informací uveřejněných v televizním zpravodajství. Text Janečkova dopisu má ČTK k dispozici.

Janeček vojenské policii: Listiny vám nevydáme

Tři příslušníci Vojenské policie ve čtvrtek odpoledne na Kavčích horách v budově zpravodajství veřejnoprávní televize požadovali složku vytvořenou ve Vojenském zpravodajství v roce 2007.

Vojenská policie zabrala celé první patro zpravodajské budovy

Spis, který vedl k odchodu bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka, či jeho kopii měl k dispozici redaktor Karel Rožánek, který o případu v televizi informoval. Vojenská policie věc prověřuje s podezřením na spáchání trestného činu ohrožení utajované informace, který se trestá až třemi roky vězení.

Janeček v pátek uvedl, že tři příslušníci VP nejprve žádali o vysvětlení šéfredaktora zpravodajství Karla Nováka. Poté, co jim bylo toto vysvětlení poskytnuto, tři policisté "bez doložení jakéhokoliv rozhodnutí příslušného orgánu začali okupovat chodbu v prvním patře budovy zpravodajství".

Dveře zamčené Rožánkovy kanceláře přelepili páskou a odešli až po několika osobních urgencích. Pásku už televize odstranila, neboť její použití vyhodnotila jako nelegální.

Listina byla odtajněna. Pro vyšetřování tak ztratila význam

Ředitel Janeček zdůraznil, že televize nemá žádné rozhodnutí příslušného orgánu například o prohlídce prostor či výzvě k vydání věci. Předložení či vydání listiny a věcí z kanceláře pak ČT "odpírá". Upozornil, že listina, o kterou má VP zájem, byla odtajněna, a proto její originál ani kopie nemohou být pro případné trestní řízení důležité.

V kanceláři však mohou být jiné pro zpravodajství ČT důležité dokumenty, u nichž je třeba chránit jejich zdroje. "Také z těchto důvodů (ČT) odmítá, aby si kdokoliv do takové kanceláře mohl přijít a svévolně ji prohledávat," napsal Janeček.

Jménem televize požádal, aby byl "svévolný" postup trojice vojenských policistů prověřen, protože ČT má vážně pochybnosti o zákonnosti jejich postupu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…