Klaus se diví: Jak snadno došlo ke změnám v reformě...

11.03.2011 17:40

Prezident Václav Klaus se v pátek po summitu v Bruselu pozastavil nad zásadními změnami v návrzích důchodové reformy. Podotkl, že snadnost, s jakou vláda či koalice, postoj změnila, je pro něj nepříjemným zjištěním.

Klaus se diví: Jak snadno došlo ke změnám v reformě...

"Ta snadnost, s jakou vláda nebo alespoň koaliční devítka za pár dní změnila dost radikálně svůj postoj, pro mě je spíše nepříjemným zjištěním. To znamená, že nějaké hluboké přesvědčení o správnosti toho předchozího návrhu pravděpodobně neexistovalo," řekl Klaus. 

Koalice se na jednání svých špiček dohodla, že se v rámci penzijní reformy od roku 2012 zvýší spodní sazba DPH z deseti na 14 procent a v roce 2013 se obě sazby sjednotí na 17,5 procenta. Původně přitom vláda plánovala sjednocení na 20 procentech, což Klaus kritizoval. 

Výnos zhruba 27 miliard korun

„Největší cenou je, že jsme se dohodli," sdělil na čtvrtečním briefingu po jednání K9 ministr financí Miroslav Kalousek. „Našli jsme shodu. Naše strana ustoupila. Důchodovou reformu konstruujeme tak, že celkové zvyšování DPH bude postupné a dopady na obyvatele menší. Komunikace na poslaneckém klubu bude asi komplikovaná," řekl ministr dopravy Vít Bárta. Roční výnos z takového kroku by prý měl být zhruba 27 miliard korun. Předpokládá se, že bude nižší tlak na valorizace důchodů nebo daňové slevy na dítě.

Vláda plánuje další debatu s opozicí. „Budeme jim vysvětlovat, že jsme vyjednali maximálně citlivou důchodovou reformu a doufáme, že to pochopí, protože kdyby se po každých volbách měnilo DPH, byla by to tragédie," sdělil pak Radek John.

Související:

SLEDUJEME téma důchodová reforma
SLEDUJEME téma DPH


Zpráva bude rozšířena... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…