Šťastný je v šoku: Nepochopitelná demonstrace síly v ČT

12.03.2011 12:10

AKTUALIZOVÁNO Do sídla České televize (ČT) v Praze vtrhla v pátek večer devítičlenná skupina ozbrojených příslušníků Vojenské policie. Řada českých politiků tento zásah odsoudila jako útok na svobodu médií.

Šťastný je v šoku: Nepochopitelná demonstrace síly v ČT

ČT se s vojáky pře o vydání složky pocházející z Vojenského zpravodajství, kterou má jeden z redaktorů a která se vztahuje ke kauze bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Mluvčí Vojenského zpravodajství Jan Čermák řekl, že mají soudní příkaz. 

ČT ukázala po sedmé hodině večer ve vysílání, jak vojáci v kuklách přeskočili turnikety a uzavřeli chodbu, kde se kancelář redaktora nachází. Čtyři z nich byli podle informací televize ozbrojeni, jiní zase neměli označení, ke kterým složkám patří. Na místě byli přítomni v jednu chvíli i příslušníci městské policie.

Psali jsme:
ČT podává trestní oznámení. Kvůli pátečnímu zásahu ozbrojenců
Stanovisko ČT

K celé akci se během soboty vyjádřil i premiér a předseda ODS Petr Nečas, který zásah vojenskén policie považuje za nepřiměřený. "Premiér Nečas se ještě včera v pozdních večerních hodinách spojil s ministrem obrany Alexandrem Vondrou a požádal jej o prošetření celé záležitosti. Rozhodnutí ministra obrany o postavení odpovědných představitelů vojenské policie dočasně mimo službu bere na vědomí a považuje jej za správné. Dále premiér vyčká na výsledek vyšetřování celého zásahu," oznámil Nečas prostřednictvím svého mluvčího Jana Osúcha.

Postup Vondry kritizoval stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulinský. "Skutečnost, že se Vondra odmítal se ve věci angažovat a kroky VP dokonce veřejně schvaloval, aby nyní obrátil a veškerou odpovědnost ponechal na svých přímých podřízených, považuji za naprosté politické a osobní selhání ministra Vondry. Celá věc nápadně připomíná jinou kauzu, v níž také jakoukoliv odpovědnost Vondra odmítá a vyvozuje ji pouze vůči svým podřízeným, totiž kauzu PROMOPRO," uvedl pro ParlamentníListy.cz Hulinský.


Předchozí vývoj a reakce politiků:

Liška žádá Vondrovu hlavu. Ne-li celé vlády

V půl deváté v pátek večer už ozbrojenci z Vojenské policie opustili prostory ČT. V kanceláři zůstali jen vyšetřovatelé. Na místě byl přítomen generální ředitel Jiří Janeček a jak celý zásah dopadne, se přijel podívat i exministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD).

"Když jsem viděl v televizi, že policie zasahuje ve veřejnoprávní televizi, cítil jsem jako zákonodárce povinnost u toho být. Velmi mi ten zásah připomínal doby minulé. Ozbrojené jednotky se samopaly v demokracii do kanceláří nevtrhávají. Navíc mě překvapuje, že jsem se dozvěděl, že dokument byl odpoledne odtajněn. Takže jsem zásah už vůbec nepochopil. Zasahovalo celkem devět lidí se samopaly, nebylo potřeba v žádném případě nasadit takovou sílu. Od pana Vondry budu okamžitě požadovat vysvětlení a myslím si, že po kauze ProMoPro a tomto zásahu je jedinou jeho možností rezignace," sdělil ParlamentnímListům.cz Jandák.

Že je celá situace poněkud nestandardní, se domnívá i exministr vnitra František Bublan (ČSSD). "Zásah v ČT je naprosto nepřiměřený k tomu, co chtějí policisté získat," vyjádřil se pro redakci.

Šéf Strany zelených Ondřej Liška jde ještě dál ve svém vyjádření. "Zásah vojenské policie v ČT je v demokratické zemi absolutně nepřípustný. Je nemyslitelné, aby po tomto incidentu ministr Vondra setrval ve funkci. Jde o útok na svobodu médií, který musí vláda jasně odsoudit, a pokud tak rychle neučiní, nemá právo dále setrvat v čele státu," sdělil ParlamentímListům.cz Liška.  

Sám ministr obrany Alexandr Vondra, pod jehož resort vojenská policie spadá, byl ve svém vyjádření pro ČT velice stručný: "Vycházím z toho, že Vojenská policie koná v souladu se zákonem a na základě soudního příkazu," napsal v sms zprávě.

V noci pak Vondra oznámil, že šéfa Vojenské policie Vladimíra Ložka postavil mimo službu než se případ vyšetří. Mimo službu pak postavil i další dva důstojníky, kteří byli přímo odpovědni za způsob provedení zásahu. Podle Vondry byl zákrok neadekvátní dané situaci. 

Více ZDE

Vondrovi spolustraníci nechápou

Kritické hlasy zaznívají napříč politickým spektrem, tedy i z Vondrovy ODS. "Aby v mírové době pobíhala komanda po zuby ozbrojených zakuklenců po Kavčích Horách kvůli nějakému lejstru, jehož obsah byl navíc odtajněn, odvysílán a jehož obsah zná zjevně kde kdo, to mi přijde jako šílená a nepochopitelná demonstrace síly. Jako by nestačilo, aby se tam dostavili dva páni v obleku s aktovkou a soudním příkazem," stěžoval si pro ParlamentníListy.cz šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Jeho slova doplnil i další člen ODS, místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím. Ten v ČT přirovnal zásah vojenských ozbrojenců k převratu. 

Akce skončila před půlnocí

Vyšetřovatelé z Vojenské policie opustili budovu České televize krátce před půlnocí. S sebou si odnesli v igelitových pyltech materiály, které pravděpodobně v průběhu prohlídky kanceláře redaktora Rožánka posbírali.

Cílem ozbrojenců byla Rožánkova kancelář

"Vojenská policie se v tomto okamžiku na základě soudního příkazu k prohlídce jiných prostor pokouší zajistit důkazy ve věci důvodného podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace. Důkazy se podle našich zjištění mají nacházet v jedné z kanceláří v budově Zpravodajství ČT," řekl v práběhu večera mluvčí vojenské policie Jan Čermák. 

Ten rozhodně popřel, že by Vojenská policie obsazovala Českou televizi. "Neobsazujeme ČT, rozhodně ne. Nicméně pokoušíme se zajistit důkazy ve věci důvodného podezření ze spáchání trestného činu ohrožení utajované informace," zopakoval. 


VIDEO ZE ZÁSAHU 


Dokumenty nevydáme, vzkázala ČT 

Tři příslušníci Vojenské policie už ve čtvrtek na Kavčích horách v budově zpravodajství veřejnoprávní televize požadovali složku vytvořenou ve Vojenském zpravodajství v roce 2007. Spis, který vedl k odchodu bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka, či jeho kopii měl k dispozici redaktor Karel Rožánek, který o případu v televizi informoval. Jeho kancelář příslušníci Vojenské policie zapečetili. 

Vojenská policie věc prověřuje s podezřením na spáchání trestného činu ohrožení utajované informace, který se trestá až třemi roky vězení. Česká televize ve čtvrtek uvedla, že listiny Vojenské policii nevydá. Z listin, které už byly odtajněny, podle názoru ČT totiž nemůže být zjištěn původ či obsah informací uveřejněných v televizním zpravodajství.

Sám generální ředitel Jiří Janeček zároveň v dopise adresovaném i Městskému státnímu zastupitelství v Praze oznámil, že televize nepředloží ani nevydá žádné dokumenty, které se v kanceláři nachází. Listina, pro kterou si policie přišla, byla navíc podle dostupných informací ČT odtajněna a není tak dále klasifikována jako utajovaná informace. Mluvčí Vojenské policie Jan Čermák přitom včera večer oznámil, že policisté začali případ prověřovat s podezřením na spáchání trestného činu ohrožení utajované informace.


Stanovisko České televize:

Česká televizeČeská televize nemá informaci o tom, že by se v kanceláři Karla Rožánka nacházela listina důležitá pro trestní řízení, a to ani v souvislosti s odvysílanou reportáží, či dokonce její originál. V této kanceláři však mohou být další důvěrné listiny týkající se nezávislého televizního zpravodajství, ochrany zdrojů apod. Také z těchto důvodů odmítá, aby si kdokoliv do takové kanceláře mohl přijít a svévolně ji prohledávat.



Související: ČT navštívila vojenská policie, žádala spis o Krejčíkovi


Čtěte také:


SLEDUJEME KAUZY v armádě:


Foto: Repro čt 24

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…