Léky s pseudoefedrinem jen na předpis, volají lékárníci

12.03.2011 12:07

Léky obsahující pseudoefedrin by podle pracovníků českých lékáren měly být pouze na předpis. Dochází totiž k jejich zneužívání.

Léky s pseudoefedrinem jen na předpis, volají lékárníci

Lékárníci chtějí, aby léky zneužívané na výrobu pervitinu byly jen na recept. Zlepší se tak prý kontrola výdeje. V současné době léky na chřipku s pseudoefedrinem dostanou pacienti v lékárnách bez receptu, jen na občanku.

Radši neobjednávat, než řešit feťáky...

Některé lékárny je raději neobjednávají, aby nemusely řešit spory s narkomany. Změna by se mohla dostat do novely zákona o návykových látkách, kterou začne sněmovna projednávat příští týden. 

Novela vyjmenovává 33 nových zakázaných omamných látek, návrh dali poslanci napříč stranami. Reagují na prudký nárůst nabídky nových narkotik, především v Moravskoslezském kraji, kam se prodejci přesunuli po změně legislativy v Polsku. Návrh vláda schválila, sněmovna by měla novelu schválit ve zrychleném řízení hned v prvním čtení. 

Lékárníci se nevzdávají

"Ve zrychleném řízení není možné ve sněmovně nic doplnit. Vyjednáváme tedy řešení, že by Senát vrátil sněmovně novelu s úpravou, že se léky s pseudoefedrinem vydávají výhradně na lékařský předpis," řekl ČTK prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. 

Návrh se tak po zhruba roce a půl vrací do sněmovny, poprvé ho v říjnu 2009 podali poslanci KDU-ČSL poté, co byl uvolněn prodej těchto léků. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž tehdy nařídil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, aby zničil evidenci osobních dat uživatelů těchto léků. Sběr dat v centrálním úložišti neodpovídal podle ochránců soukromí zákonu. 

Havlíček tehdy ČTK řekl, že hned další den po uvolnění výdeje léků s pseudoefedrinem zaznamenaly lékárny nápor kupujících narkomanů. Přitom spotřeba těchto léčiv po omezení platném od května 2009 klesla v následujících měsících až o 75 procent. 

Prodeje klesly, chválí Havlíček

"Lékárníci nyní velmi dobře kontrolují kupující a vedou evidenci výdeje ve své lékárně, takže prodeje klesly. O každém výdeji je v lékárně zápis," řekl Havlíček. Protože ale celorepubliková evidence není, obcházejí narkomani ve větších městech několik lékáren a postupně získají dostatečnou zásobu. Tisíce tablet se také pašují z Polska. 

Více čtěte:

Léky nesmí mít vyšší DPH. Jejich ceny srazíme, slibuje ČSSD

Foto:
    
  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…