Učitelé objevili chyby v maturitách. Stát je opravovat nebude

12.03.2011 13:08

Podle učitelů obsahují maturitní testy řadu nepřesností či dokonce chyb. Ministerstvo školství je ale opravovat nehodlá.

Učitelé objevili chyby v maturitách. Stát je opravovat nebude

Cvičné testy k maturitě obsahují řadu chyb a nejasností. Zejména ty z dějepisu. Často totiž čerpají z pochybného zdroje. Veřejné internetové encyklopedie Wikipedia.

Maturanti tak v rámci zkoušky z dospělosti budou muset odpovídat například na tak podivné otázky jako tu, zda je papež hlavou všech křesťanů.

Skupina učitelů v desetibodové výzvě, kterou adresovala ministerstvu školství i Centru pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), který má přípravu maturit na starosti, požaduje změnu testů. Na případ upozornil server Aktuálně.cz.

Na učitele reagovat nebudeme, ozývá se z resortu

Resort ale změnu neplánuje. "Ne, v tuto chvíli na výzvu učitelů dějepisu reagovat nebudeme," řekla Zuzana Hálová z ministerstva školství.

Kvůli ochraně zkušebního tajemství zůstanou navíc i nadále neznámé kontakty na odpovědné zaměstnance Cermatu i jména tvůrců testů.  Pokud v nich tak budou chyby, nebude jasné, kdo je za ně odpovědný.

Cermat zatím v testech pouze opravil "správnou" odpověď, která uváděla, že premiér Neville Chamberlain se zúčastnil Jaltské konference, ačkoli ve skutečnosti byl v té době už pět let po smrti. Na tvrzení, že papež je hlavou všech křesťanů, ale trvá.

Věřící jsou v rozpacích

"Obávám se, že mnozí pravoslavní či protestantští věřící by při vyplňování tohoto testu zrozpačitěli," uvedl k tomu pro server dějepisář Michal Arnot z gymnázia PORG.

Ředitel Cermat Pavel Zelený se ale brání. Toto tvrzení podle něj není chybné, v této souvislosti lze prý odkázat na list Pastor aeternus z roku 1870.

Více čtěte:

  • Klaus: Státní maturity jsou stavěním domu od střechy. Zamysleme se
  • Oběšený učitel provokuje. Kantoři už vědí, jak na "spratky"
  • Dobeš: Doba Igora Hnízda již pominula. Facky nic neřeší
  • Hájek s Dobešem se sešli nad sexuální výchovou. A notovali si
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

    Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

    Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

    4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

    „Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…