Stop handsfree v autech, vyzývá Bárta. Nemožné, kontrují policisté

14.03.2011 6:18

Podle ministra dopravy Víta Bárty je nápad zrušit používání handsfree i v autech, dobrý. Policisté i další politici se ale s jeho názorem neztotožňují.

Stop handsfree v autech, vyzývá Bárta. Nemožné, kontrují policisté

V rámci připravované novely silničního zákona hodlá ministr dopravy Vít Bárta (VV) zavést úplný zákaz telefonování za volantem. Pokutovány a bodovány by napříště neměly být jen klasické telefonáty s přístrojem u ucha, ale i hovory přes sadu hands-free.

Policisté ale podle serveru Lidovky.cz namítají, že takový přestupek není možné na silnici rozpoznat, a tedy ani nijak postihovat.

Tržil: jsem překvapen

"Tím návrhem jsem dost překvapen. Pravda je ta, že telefonování za volantem opravdu představuje bezpečnostní riziko. Nicméně vůbec si to nedokážu představit v praxi. Pokud takového řidiče zastavíme, může nám klidně říci, že netelefonoval, ale třeba si jen zpíval," řekl serveru šéf české dopravní policie Leoš Tržil.


Podobně skeptičtí byli i policisté, které Lidovky.cz oslovily. "Bude to jen velmi těžce vymahatelný přestupek. Řidič by se musel jedině přiznat, ale to udělá, přiznejme si, málokdo," komentoval nový nápad ministerstva ředitel dopravní policie Zlínského kraje Štěpán Zachara.

Proti je i Klema


Podle náměstka ředitele pražské městské policie Ludvíka Klemy se navíc těžko prokazuje už samotné telefonování s přístrojem u ucha. Bez kamerového či fotografického záznamu se policisté často ocitají v důkazní nouzi.

"Telefonování s hands-free by se prokazovalo ještě hůře. Ministerstvo by mohlo zakázat i ladění rádia či jídlo za volantem. Ani jednu z těchto činností ale policisté řidičům prostě nedokážou," argumentoval pro deník Klema.

Huml: Je to úlet

Nový návrh zpochybňují ale i politici poslanci. "Já to odmítám, je to totální úlet. Budu proti tomu velmi brojit," prohlásil například Stanislav Huml, poslanec za Věci veřejné. S jeho názorem se ztotožnil i občanský demokrat David Šeich.

Bárta se v ČT chechtal a zdržoval. Moderátor ho huboval

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …