Poslanec VV zpochybnil zdražení. Peníze vidí jinde

14.03.2011 10:49

Diskuse, jednání a zvraty ohledně budoucí výše DPH, zdá se, stále nekončí. Přesto, že si už většina národa oddychla, že zdražení v důsledku zvýšení DPH nepřijde letos před Vánocemi, jak původně vláda oznámila, ale od příštího roku. A nebude tak razantní. Ani uvnitř koalice však nepanuje shoda, a tak politici připouštějí, že zvraty mohou ještě přijít.

Poslanec VV zpochybnil zdražení. Peníze vidí jinde

I podle europoslance za ODS Hynka Fajmona bude stanovení výše daně z přidané hodnoty ještě předmětem boje uvnitř samotné koalice.

"A nejen to, půjde i o boj s opozicí, která ovládá Senát a využije toho. Očekávat se dá však i jistý souboj s prezidentem. Po celý tento rok se proto DPH ještě bude řešit - samozřejmě další zvraty jsou proto možné," uvedl Fajmon pro ParlamentníListy.cz.

Jeho úvahu dokazuje i fakt, že například poslanec za Věci veřejné  Michal Babák připustil, že doufá v to, že bude příští rok opět otevřena debata o dani z přidané hodnoty. A ta nakonec zůstane na původně plánovaných 14 a 20 procentech.

Čtěte také:
Švejnar: Když reformní změny neprojdou, mladí lidé odejdou
Diskuse OVM: Vláda mění DPH, jak se vyspí. Nebo je to psycho-hra
Ze 20 na 14, a tak rychle? diví se Klaus změně výše DPH

Zdravotní reforma jako spásné řešení?

"Musím však dodat, že variant je celá řada, toto je jen jedna z možných. Jinak já jsem zastáncem jednotné sazby do budoucna a domnívám se, že ta by byla ideální dokonce kolem 15 procent, ne 17,5 procent, jak je nyní bráno jako reálný fakt," vysvětlil Babák ParlamentnímListům.cz. Podle něj by se prostředky na dorovnání měly najít v uvedení zdravotní reformy do praxe. "Pokud začne fungovat, jsem přesvědčen, že se tak ušetří desítky miliard korun, které nyní chybí - a ty by mohly být přesunuty do dalších rezortů a pomoci celé důchodové reformě," doplnil Babák.

Ústupek veřejnosti. První. I poslední?

Vládní koalice ustoupila minulý týden tlaku veřejnosti, a oznámila, že chce nakonec až od 1. ledna 2012 na rok sníženou sazbu DPH ve výši 14 procent. „Největší cenou je, že jsme se dohodli," sdělil ve čtvrtek ministr financí Miroslav Kalousek. A i ministr dopravy Vít Bárta (VV) vzájemnou koaliční shodu potvrdil.

„Našli jsme shodu. Naše strana ustoupila. Důchodovou reformu konstruujeme tak, že celkové zvyšování DPH bude postupné a dopady na obyvatele menší. Komunikace na poslaneckém klubu bude asi komplikovaná," řekl Bárta. Roční výnos z takového kroku by prý měl být zhruba 27 miliard korun. Předpokládá se, že bude nižší tlak na valorizace důchodů nebo daňové slevy na dítě.

Rozpory i ve stranách K9

Vzápětí po oznámení zvratu se však ukázalo, že ne všichni nad náhlým obratem K9 jásají. I když by se tak podle jejich stranických příslušností dalo očekávat.

"Já s tím spokojen nejsem, i když samozřejmě ještě neznám všechny detaily. Pro skutečné zavedení důchodové reformy je sice nezbytné zvýšení daní, ale stále nikdo nechce přijmout fakt, že je to nutné udělat zejména v oblasti hazardu. Vždyť stát dvacet let na hazardu prodělává anebo vydělává daleko méně, než by mohl. Podle nedávných statistik se přitom ukázalo, že ročně vyjde naší společnost hazard se všemi dopady na 37 miliard korun. Výnosy jsou přitom nyní už pouhých sedm miliard. To se prostě musí změnit," řekl ParlamentnímListům.cz exsenátor a poslanec za Věci veřejné Josef Novotný.

Podle něj je však dobře, že bude DPH zvýšeno až od nového roku, nikoli ve třetím čtvrtletí, jak vláda původně plánovala. Možné zvraty v dalším jednání naznačuje i on. "Pokud zákon o hazardu i s úpravami, které navrhujeme, neprojde, jsem přesvědčen, že Věci veřejné reformu nepodpoří," shrnul závěrem Novotný.

Jásat nad závěry je předčasné

Spokojený není ani jeho spolustraník Stanislav Huml. "Pokud nebudou všechny základní potraviny v nižší sazbě, myslím, že není důvod ke spokojenosti. Měly by být do toho zahrnuty potraviny jako jogurty, maso a podobně. Zvýšení jejich cen by totiž ohrozilo životní úroveň většiny občanů," řekl ParlamenntímListům.cz Huml.

Ani podle Martina Doktora (ODS) není zatím žádný důvod k radosti, i když situaci vnímá jako krok tím lepším směrem. "Sazba daně z přidané hodnoty by měla být uzavřena na 18 procentech. Peníze, co by byly vybrány navíc, by se pak následně měly využít na snížení zdanění práce," myslí si poslanec.

Původně vláda uvažovala o tom, že se snížená desetiprocentní sazba DPH od letošního října zvýší na dvacet procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …