Sestru popálené Natálky pozval expremiér do Londýna

14.03.2011 10:03

Zatímco malá Natálka Kudriková, romská holčička, která před dvěma lety utrpěla rozsáhlé popáleniny při útoku rasistických žhářů na rodinný dům ve Vítkově, se chystá k zápisu do mateřské školy, její starší sestra Kristýna poletí do Londýna. Na týdenní pobyt ji pozval bývalý premiér Jan Fischer spolu se svou chotí.

Sestru popálené Natálky pozval expremiér do Londýna

Jan Fischer dnes v Londýně působí ve funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj. „Fischerovi nás navštívili už v době, kdy byl pan Fischer předsedou vlády. Už tehdy nabídli, že by Kristýnu, která se učí anglicky, vzali na výlet do Anglie. Před nedávnem se paní Fischerová ozvala, že chce svůj slib splnit. Holka už se nemůže dočkat, zrovna tento týden jí vyřizuji cestovní pas," řekla pro server novinky.cz a také deníku Právo Anna Siváková.

„Osud té rodiny nám není lhostejný vzhledem k utrpení, které si všichni museli prožít. Rodiče se o děti navíc moc dobře starají a snaží se zapojit do většinové společnosti. Když jsme byli s manželem loni v létě u Siváků, Kristýna jevila tak obrovský zájem o Londýn. Slíbila jsem jí,  že ji tam někdy na týden vezmu. Poletíme tam 25. března a moc se na ni těším," sdělila expremiérova manželka Dana Fischerová.

V plánu má ukázat Kristýně všechny nejzajímavější londýnské atrakce. „Ráda bych ji vzala třeba do Muzea designu, do obrazárny, projedeme se lodí z Greenwiche do centra a chtěla bych ji vzít na obří ruské kolo. Manžel bude v práci, takže budeme mít fůru volného času a nudit se nebudeme," dodala.

Fischer chce kandidovat na prezidenta

Fischer byl jako premiér úřednické vlády u lidí poměrně oblíbený. V průzkumech veřejného mínění se umísťoval pravidelně na prvních místech. Nedávno řekl, že by v případě přímé volby rád kandidoval i na prezidenta. Jako prvnímu médiu to potvrdil právě ParlamentnímListům.cz. "Ano, uvažoval bych o tom," řekl nám.

O čem Fischer ale pochybuje, je politická moc. "O přímé volbě prezidenta se totiž pořád mluví, ale ještě nikdy parlamentem neprošla. Politici se k té variantě hlásili několikrát, ale nikdy se z různých důvodů nepodařilo najít potřebnou většinu ani vůli se na tomto způsobu volby dohodnout. Teď je potřeba počkat, jak se situace vyvine, ještě máme hodně času před sebou," uvedl později Fischer v rozhovoru pro jiné médium.

O Fischerově kandidatuře:

Natálku čeká náročná operace, do školky se těší

Popálená Natálka, která v červnu oslaví čtvrté narozeniny, se podle slov své matky Anny Sivákové do školky velmi těší, maminka se ale bojí, jak zapadne do dětského kolektivu.

Zdravotní stav Natálky se v posledních měsících podle její matky ustálil a dívka již netrpí tak silnými bolestmi. S tím, jak holčička roste, se jí ale opět začala stahovat kůže a letos v červnu ji čeká zřejmě nejrozsáhlejší plastická operace od doby, kdy byla v prosinci roku 2009 propuštěna z ostravské fakultní nemocnice.

Právo podotýká, že otec Natálky Pavol Kudrik si sice v minulém roce našel zaměstnání u lesní správy, po čtyřech měsících byl ale údajně kvůli nedostatku práce propuštěn, takže rodina nyní žije jen ze sociálních dávek.

Příští týden se bude Vrchní soud v Olomouci zabývat odvoláním čtyř odsouzených žhářů.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…