Zruší ústavní soudci návrh proti zdanění výnosů ze solární energie?

14.03.2011 11:56

Ústavní soud (ÚS) se začal zabývat senátorským návrhem proti šestadvacetiprocentnímu zdanění výnosů ze solární energie. Změna regulace se podle senátorů, za které vystupuje Jiří Čunek, přijímala kvapně a bez náležitého projednání.

Zruší ústavní soudci návrh proti zdanění výnosů ze solární energie?

Změna regulace se podle senátorů, za které vystupuje Jiří Čunek (KDU-ČSL), přijímala nejen kvapně, ale navíc jde podle něj o retroaktivní opatření. Pod stížností jsou podepsáni kromě lidovců také zástupci ČSSD, Severočechů.cz a dva členové senátorského klubu vládní TOP 09 a Starostové, nestraníci Jan Horník a Jaromír Štětina.


 „K podání ústavní stížnosti nás vede obava, že Česká republika může v důsledku přijatého zákona čelit velkému počtu arbitráží a neodhadnutelným finančním náhradám," uvedl minulý týden ke stížnosti Čunek. Pokud by podle něj Ústavní soud stížnost odmítl, byl by to významný argument pro případné arbitráže. Opačný verdikt by pak zabránil tomu, aby stát platil za chybu zákonodárců.
    

Změny v regulaci fotovoltaiky navrhla vláda s cílem zabránit masivnímu zdražení elektřiny kvůli boomu solárních elektráren. Bez přijetí novely by podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) domácnosti a firmy zaplatily o 11,7 miliardy korun za rok více. Právě tuto sumu novela umožnila získat vládě na uhrazení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů.
    

Novela zdaňuje na příští tři roky elektřinu ze slunečních elektráren, které byly uvedeny do provozu loni a předloni. Stížnost poukazuje na tři problémová ustanovení, která se týkají odvodů, povolenek a zrušení daňových prázdnin.

Jako soudkyně zpravodajka, která bude mít na starosti přípravu nálezu, se zdaněním fotovoltaiky bude zabývat Ivana Janů. Pro ČTK to uvedla mluvčí soudu Jana Pelcová. Soud bude podle Pelcové věnovat návrhu senátorů velkou pozornost. Je si prý vědom možných finančních dopadů.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…