Výběr událostí kolem vládního balíčku škrtů v sociální oblasti

14.03.2011 15:49

Poslanecká sněmovna schválila 108 hlasy koalice balíček úspor v sociální oblasti 2. listopadu 2010. Jeho součástí je mimo jiné změna v odměňování státních zaměstnanců, omezení porodného, snížení příspěvku na péči a změna rodičovského příspěvku. Ústavní soud (ÚS) pak tento balíček zrušil 14. března 2011, ale dal vládě šanci k jeho novému přijetí správným způsobem.

Výběr událostí kolem vládního balíčku škrtů v sociální oblasti

Ústavní soud dnes mimo jiné uvedl, že parlament není uzpůsoben tak, aby mohla rozhodovat jen výkonná většina, ale je postaven na rovnosti, to znamená, že všichni jsou reprezentanti lidu a mohou se svobodně účastnit parlamentní rozpravy. Parlamentní menšině musí být přitom zpřístupněna účas na parlamentních procedurách a jeho rozhodnutí musí být přjímána většinou.

Vyhlášení legislativního nouze musí být podle ÚS navíc podloženo skutkovými stavy, nikoliv jen předpoklady. "Za mimořádnou okolnost (posuzováno prizmatem ústavních principů) je možno považovat jen takovou okolnost, která se zjevně vymyká běžnému průběhu politických procesů vnitřních i vnějších, anebo může jít o okolnost, kterou představují přírodní katastrofy," uvedla Wagnerová. 

Musí být přitom jasné, jaké konkrétní nebezpečné důsledky hrozí. ÚS nepřímo vyzval Poslaneckou sněmovnu, aby zvážila novelizaci svého jednacího řádu v ustanoveních, která upravují vyhlašování stavu legislativní nouze.

ÚS dal tak za pravdu návrhu ČSSD, podle kterého vládní většina prosadila v parlamentu škrty neústavním způsobem. Napodruhé musí být procedura v pořádku.

Zrušení začne platit s uplynutím posledního dne letošního roku, fakticky tedy od 1. ledna 2012. Do konce roku se na škrtech v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí nic nemění.

Jak proces kolem vládních balíčků škrtů probíhal:

2. listopadu 2010 - Poslanecká sněmovna schválila 108 hlasy koalice balíček úspor v sociální oblasti. Jeho součástí je mimo jiné změna v odměňování státních zaměstnanců, omezení porodného, snížení příspěvku na péči a změna rodičovského příspěvku. 
    Vládní koalice prosadila čtyři zákony týkající se úspor v rozpočtu (kromě opatření v sociální oblasti i změny daně z příjmu, snížení příspěvku politickým stranám a novelu omezující státní podporu stavebního spoření), které by měly v roce 2011 ušetřit 35 miliard korun. Sněmovna je na žádost vlády projednala ve zrychleném režimu legislativní nouze. Proti tomu ostře protestovaly opoziční ČSSD a KSČM. Sociální demokraté oznámili, že postup napadnou u Ústavního soudu

 3. listopadu 2010 - Senátní organizační výbor rozhodl, že Senát bude úsporné zákony schvalovat ve zkráceném jednání 12. listopadu, tedy ještě v předvolebním složení, v němž má vládní koalice většinu. Koalice o většinu v Senátu přišla v říjnových volbách.
 8. listopadu 2010 - Vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) oznámilo, že 8. prosince se uskuteční celodenní stávka na protest proti vládním úsporným opatřením.
12. listopadu 2010 - Senát schválil balíček úsporných opatření.
23. listopadu 2010 - Prezident Václav Klaus podepsal tři ze čtyř vládních úsporných zákonů - opatření v sociální oblasti, změny daně z příjmu a snížení příspěvku stranám a hnutím.
26. listopadu 2010 - Prezident Klaus podepsal i novelu zákona omezující státní podporu stavebního spoření.
 8. prosince 2010 -  Kvůli stávce, kterou zaměstnanci ve státní a veřejné sféře protestovali proti škrtům ve mzdách, se neotevřely stovky škol, provoz omezila řada zdravotnických zařízení a některé úřady. Podle odborářů stávkovalo 148.000 z celkového počtu asi 650.000 státních zaměstnanců, demonstrací v ulicích se zúčastnilo jen asi 20.000 lidí. Podle prezidenta Václava Klause dopadla stávka kvůli nízké účasti směšně.
 9. prosince 2010 - Ústavní soud (ÚS) obdržel tři stížnosti poslanců ČSSD, jejichž předmětem jsou škrty v sociální oblasti, změny ve stavebním spoření a zrušení výplaty nemocenské v prvních třech dnech pracovní neschopnosti. V návrhu na zrušení balíčku úspor v sociální oblasti ČSSD zpochybňuje především proces přijetí zákona parlamentem.
 8. února 2011 -   Ústavní soud (ÚS) se začal zabývat návrhem ČSSD na zrušení vládního balíčku úspor v sociální oblasti. Jako svědek vypovídal předseda vlády Petr Nečas (ODS).
22. února 2011 -  Soudci ÚS vyslechli svědeckou výpověď předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS). ÚS odročil rozhodnutí o balíčku škrtů na neurčito.
14. března 2011 - Ústavní soud (ÚS) zrušil balíček sociálních škrtů, ale dal vládě do 31. 12. 2011 šanci k jeho novému přijetí správným způsobem.

Čtěte také:

  • Ústavní soud má jasno. Vládní úsporné zákony asi odmítne
  • Musíte stát, napomenul soudce Sobotku. Ten griloval Němcovou
  • Němcová u podrobného výslechu. Soudce ji zkoušel z ekonomie
  • Související:


        


        

    reklama

    autor: olb

    Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

    osobnosti ANO

    Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

    „Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…