Poslanec si stěžuje u ÚOHS. Kvůli firmám z RWE

14.03.2011 17:53

Zástupce TOP 09 se domnívá, že firmy ze skupiny RWE praktikují nekalé způsoby budování nových plynovodů. Jeho podezření má posoudit Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Poslanec si stěžuje u ÚOHS. Kvůli firmám z RWE

Místopředseda hospodářského výboru sněmovny Jan Husák (TOP 09) podal podnět k antimonopolnímu úřadu kvůli chování skupiny RWE. Vadí mu postup nadnárodní skupiny týkající se pronájmu nebo odkupu plynárenských zařízení od obcí. Husák to uvedl v pondělí.

Praktiky RWE je nutné prověřit, tvrdí poslanec

Podle Husáka distributor plynu podmiňuje svůj souhlas s vybudováním nových plynových přípojek tím, že novou infrastrukturu obec prodá či pronajme k provozování dceřiné firmě RWE. To se podle Husáka děje za údajně velmi nevýhodných podmínek pro samosprávu. 

Husák v pondělí kritizoval postup RWE v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku. Obec chce postavit plynovod pro desítky rodinných domů. Jihomoravská plynárenská ze skupiny RWE ve svém stanovisku k územnímu řízení místnímu starostovi podle Husáka sdělila, že stavební povolení bude obci vydáno jen pod podmínkou, že nové plynárenské zařízení bude po dokončení prodáno nebo pronajato její vlastní firmě JMP Net. 

Případů bude prý víc

"Pokud Dolní Bojanovice nedoloží takto uzavřené smlouvy s určenou firmou, nebude vydáno kladné stanovisko nového plynárenského zařízení pro stavební povolení," uvedl Husák. Podle něj případ z Hodonínska není jediný. Tvrdí, že RWE běžně trvá na pronájmu plynovodu za korunu ročně nebo požaduje odprodat nové plynovody i za méně než polovinu investovaných peněz. 

ÚOHS se chováním RWE v minulosti několikrát zabýval z důvodů možného zneužití dominantního postavení. Firmě ukládal i mnohamilionové pokuty. Většinou ale šlo o jednání RWE vůči firmám, nikoliv obcím. RWE Transagas ale také platil pokutu za nesprávné stanovení záloh. Kromě pokuty platil i odškodnění jednotlivým zákazníkům.

Více čtěte:

Vysloužil (VV): RWE postaví nový zdroj znečištění

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…