Filip pro Radiožurnál: Ústavní soud se chová jako třetí komora parlamentu

14.03.2011 16:40

Předseda KSČM Vojtěch Filip Radiožurnálu řekl, že je rozhodnutím Ústavního soudu, který zrušil vládní balíček sociálních škrtů, rozčarován. Podle něj se chová jako třetí komora parlamentu.

Filip pro Radiožurnál: Ústavní soud se chová jako třetí komora parlamentu

Ústavní soud zrušil vládní balíček sociálních škrtů, který obě komory parlamentu na konci loňského roku schválily ve stavu legislativní nouze. Soud dal zároveň vládě šanci k novému přijetí zákonů správným způsobem.

Související:

Jaké jsou ale názory opozice na postup Ústavního soudu?  Zatímco předseda senátu Milan Štěch (ČSSD)  zdůvodnění soudu vítá, lídr komunistů má jiný názor.

„Ústavní soud opět vystoupil jako třetí zákonodárce, když si na sebe vztáhl právo pozitivní zákonodárné pravomoci. Přestože konstatoval vážné porušení procedurálních pravidel při přijímání zákonů, tak ten zákon nechal v platnosti a přinutil vládu, aby to projednávala znovu. Rozuměl bych takovému přístupu ve chvíli, kdy by neexistovala žádná úprava, ale úprava před tím byla dostatečná," řekl Vojtěch Filip v rozhovoru pro Radiožurnál.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík ocenil, že Ústavní soud dal vládě dostatek času přijmou zákony znovu.

Štěch: Rozhodnutí je po všech stránkách správné

„Je pozitivní, že Ústavní soud dal vládě dostatečný prostor k tomu, aby patřičné zákony schválila ve sněmovně v řádných termínech, a tím nedošlo k větším národohospodářským škodám. Je zajímavé, že ČSSD podala ústavní stížnost na něco, co dělala ve stavu nouze úplně stejně, když před více než rokem stejným způsobem schválila režijky, což považuji za mnohem méně závažnější pro národní hospodářství, než komplex zákonů, na které podala stížnost nyní," myslí si Gazdík.

Ke zdůvodnění nálezu Ústavního soudu ZDE

S tím souhlasí i předseda Senátu Milan Štěch. „Rozhodnutí je po všech stránkách naprosto správné. Do určité míry chápu, že ústavní soud dal vládě prostor, do kdy to má napravit, protože když by rozhodl tak, že by to bylo neplatné od počátku, tak by s tím bylo mnoho problémů na straně vlády, exekutivy, ale určité problémy by mohli mít i občané a to si nepřeji," dodal Štěch pro Radiožurnál.

Zrušení balíčků zákonů podle verdiktu Ústavního soudu začne platit až na konci letošního roku. Do té doby se na škrtech v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí nic nemění. Soud tak dal za pravdu návrhu ČSSD, podle kterého vládní většina prosadila škrty neústavním způsobem.

Čtěte také:

  • Ústavní soud má jasno. Vládní úsporné zákony asi odmítne
  • Musíte stát, napomenul soudce Sobotku. Ten griloval Němcovou
  • Němcová u podrobného výslechu. Soudce ji zkoušel z ekonomie
  • reklama

    autor: olb

    Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

    Můžete definovat, co je dezinformace?

    Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

    18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

    Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…