Soudce je zásahem v ČT zděšen. Odnášet materiály jsem nepovolil, tvrdí

14.03.2011 20:18

Muž, který zásah v ČT nařídil, je jeho výsledkem zděšen. Ozbrojenci prý nebyli pověřeni tím, aby z televize odnášeli materiál, pro který si původně nepřišli.

Soudce je zásahem v ČT zděšen. Odnášet materiály jsem nepovolil, tvrdí

Páteční vpád ozbrojenců do České televize vyděsil nejen českou veřejnost a politiky, ale třeba také soudce Kryštofa Nového, který příkaz k prohlídce ČT vydal.

Zákrok ozbrojených vojáků se podle něho musí vyšetřit. Nový se totiž obává, že ozbrojenci  zneužili jeho povolení k získání novinářských informací a zdrojů. Například k zabavení pytlů dokumentů prý vůbec neměli oprávnění.

Proč vystěhovávali? Nechápu, stěžuje si soudce

"Já jsem vydal povolení na zabavení jednoho listinného důkazu, případně jeho kopií či třeba šanonu, v němž byl. A nikoliv k vystěhování celé kanceláře. Kladu si otázku, zda zasahující policisté projevili absolutní neznalost a ignoraci zákona, či zda úmyslně nezneužili příkaz soudu k prohlídce prostor kanceláře číslo 145, a to za situace, kdy věděli, že kancelář užívají tři redaktoři. Tedy nikoliv jen Karel Rožánek, který měl dokumentem disponovat," řekl deníku MF Dnes Nový.

Více o tématu ozbrojenci v ČT

Soudce kritizuje ale i samotný vpád ozbrojené jednotky do ČT. "Očekával jsem, že přijdou do televize čtyři neozbrojení důstojníci v uniformách, prokážou se povolením soudu a pokusí se v poklidu zabavit jeden listinný důkaz. Pokud by jim nebylo vyhověno, tak zavolají státní policii. Místo toho se stalo to, co všichni viděli.. Jsem z toho zaskočen. Za 19 let kariéry jsem tohle nikdy nezažil," řekl pro deník soudce Nový.

Vojenská policie obsadila objekt zpravodajství ČT v pátek večer. Ozbrojenci vtrhli do kanceláře redaktora Karla Rožánka, kde hledali dokument k případu exšéfa vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka. Ten ale nenašli. A tak si odnesli alespoň jiné listiny.

Více čtěte:

Vondra musí odstoupit. Za páteční razii je odpovědný, tvrdí Paroubek

Šťastný je v šoku: Nepochopitelná demonstrace síly v ČT

Vondra: Kukly a samopaly v ČT, to by mě nenapadlo

K obraně před bezprávím stačí mít televizi, podotkl Sokol

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…