Hašek: Studoval jsem na Slovensku, aby to nevypadalo divně

15.03.2011 8:11

Jihomoravský hejtman Michal Hašek čelí pár dní před finálním bojem o křeslo předsedy ČSSD spekulacím o poctivosti svého studia. Titul JUDr. totiž získal na Slovensku a některým lidem se to zdá zvláštní. Hašek se ale na Slovensko obrátil právě proto, aby to zvláštní nebylo. A to mu tedy očividně nevyšlo.

Hašek: Studoval jsem na Slovensku, aby to nevypadalo divně

"V Brně jsem členem mnoha správních rad, mimo jiné i té Masarykovy univerzity," vysvětloval hejtman v pořadu Na rovinu televize Public, proč zvolil ke své rigorózní zkoušce zahraniční prostředí. "Kdybych tam práci obhajoval, tak se hned objeví hlasy, které budou říkat: "Ha! Je to nějaké divné!" a to jsem nechtěl. Další možností byla Ostrava, tam ale v tu dobu takové tituly neudělovali, tak jsem si vybral univerzitu ve Sládkovičovu."

Tam jihomoravský hejtman složil rigorózní zkoušku, napsal práci a byl mu udělen titul JUDr. A to už prý 27. října. Hašek ale čekal na slavnostní promoci, kde dostane diplom. Teprve pak chtěl svůj titul začít používat. Datum promoce ale kolidovalo s důležitým jednáním jeho kraje. "Jako hejtman jsem si přirozeně vybral jednání důležitější pro kraj," poznamenal. Diplom mu proto univerzita zaslala poštou.

SLEDUJEME téma volba předsedy ČSSD

"Titul jsem získal právem a poctivě a rozhodně ho nebudu vracet," zdůraznil. Reagoval tím na výzvy některých politiků, zejména spolustraníka Vladimíra Drymla, který ho k odevzdání titulu vyzýval.

Paroubková psala kdo ví co. Paroubka zdravím

Ačkoli má Dryml jiný názor, bude ho prý respektovat. Stejně jako respektuje všechny starší kolegy. "Rodiče mě vychovali ke slušnosti," podotkl Hašek. Proto na chodbách zdraví i expředsedu ČSSD Jiřího Paroubka, ačkoli se v politickém povědomí usadila domněnka, že se oba muži příliš v lásce nemají.

"Zuby neskřípu, když potkám pana Paroubka," řekl Hašek. "Jsem slušně vychován a starší kolegy zdravím. Samozřejmě, pokud by si někdo vykládal naše vztahy podle toho, co píše server vasevec.cz, nebo podle knihy jeho manželky, tak by asi měl dojem, že nemáme úplně idylické vztahy."

Já se vypracoval. Gross se prostě jen objevil

Slušnost a respekt prý Hašek využívá i v politice. Vypracoval se totiž od píky. "Začínal jsem na úplně nejnižší pozici, která je v politice možná, a postupoval jsem výš a výš." To je podle něj správný postup a zkušenosti, které při něm politik získá, jsou k nezaplacení.

Hašek proto odsuzuje všechny "rychlokvašky", osobnosti, které se v politice z absolutního neznáma katapultovaly rovnou do sněmovny. "Takový náš někdejší předseda Stanislav Gross se stal poslancem, aniž by dříve fungoval někde jinde," poznamenal Hašek.

Právě ohledně Grosse se v poslední době provalilo, že prodal státní doly OKD výrazně pod cenou, zatímco několika vlivným lidem kolem něj dorazily po prodeji na účty miliony.


O příštím osudu Michala Haška se rozhodne už v pátek na celostranickém sjezdu. Delegáti budou volit mezi ním a úřadujícím předsedou strany Bohuslavem Sobotkou. Pokud bude Hašek zvolen, už avizoval, že rezignuje na funkci hejtmana Jihomoravského kraje i na šéfa Asociace krajů ČR. Oběma institucím by se totiž prý z pozice předsedy strany nemohl důkladně věnovat. Zda to bude třeba či nikoliv se rozhodne - příznačně - v "jeho" jihomoravském Brně.

Čtěte také o Michalu Haškovi:


Více z pořadu Na Rovinu:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…