John káral policejní odbory: Na jejich číslech není zbla pravdy

16.03.2011 6:39

Ministr vnitra Radek John (VV) nechal vypracovat audit, který neprokázal, že by policisté brali menší platy, na což poukazují policejní odbory. V této souvislosti John káral odboráře. Nejvíce ho však zlobí odborářský šéf Milan Štěpánek, který dle jeho soudu je spíše politikem, neboť kandidoval za ČSSD.

John káral policejní odbory: Na jejich číslech není zbla pravdy

Jak ministr vnitra dnes zmínil, policejní odboráři místo konkrétních požadavků prezentují nepravdivá čísla. „Odboroví předáci se scházejí s politiky a prezentují nepřesná a nepravdivá čísla. Navíc předseda policejních odborů Milan Štěpánek kandidoval za ČSSD a tudíž je politikem," prohlásil šéf vnitra John.

Na základě mnoha stížností zadal prý John audit, který měl prověřit, zda některým policistům skutečně klesl plat více, než o 7,8 procenta, jak ministerstvo nařídilo. Zvláště policisté z Olomouckého kraje si stěžovali malé platy a tak se tam logicky audit zaměřil nejvíc. Ani tam prý ale nebylo zjištěno nic, co by naznačovalo, že jsou stížnosti oprávněné. O deset procent se prý krátila výplata pouze v rámci tarifních platů, které tvoří 70 procent celkové mzdy policisty.

Podle Johna si méně než dvacet tisíc korun vydělá jen 139 policistů, přičemž řada z nich jsou studující a užívají různých benefitů. Každý policista má podle čísel ministra vnitra nárok na šest týdnů dovolené, plus další dva týdny na pobyt v lázních. "Třetině sboru by se měl zvýšit ještě letos plat o tři procenta, což čeká další třetinu v příštím roce," připomněl ministr. Ministerstvo podle něj vyplácí také velmi slušné odměny -  za tři měsíce až 50 miliónů korun.

U hasišů je ten pokles dramatičtější

Zatímco platy policistů jsou v pořádku, John přece jen přiznal, že u hasičů byl pokles platů dramatičtější. Ovšem hasičské odbory prý s ministrem jednají téměř každý týden. V 194 případech byla ve spolupráci s odbory nalezena pochybení ve výplatách a nyní je hodlá ministerstvo narovnat.

„Zdůrazňuji, že hasičské odbory spolupracují vzorově a nosí nám konkrétní podněty. Policejní odbory neudělaly nic. Šéf odborů byl vyzván, aby mi poslal své podněty, ale nic neposlal," dodal k tomu John a opětovně vyzval Štěpánka a další odboráře ke spolupráci. Ministerstvo ukázalo svou přívětivou tvář podle Johna i v tom, že zřídilo pro policisty e-mailovou schránku zpovednice@mvcr.cz. Tam mohou nespokojení muži v unifomě posílat své stížnosti.

Policejní odbory dlouhodobě chtějí, aby ministr vnitra John odstoupil anebo byl odvolán ze své funkce. Pod petici požadující Johnův odchod se podepsalo již přes 22 tisíc policistů, tedy přibližně polovina.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…