Schůzi o zásahu v ČT vám potopíme, vzkázala ODS opozici

16.03.2011 11:39

Sociální demokraté požadují mimořádnou schůzi parlamentu ohledně nedávného zásahu vojenské policie v České televizi a kauzy ProMoPro. Většina koaličních poslanců to však bere jako natřásání peří kandidátů na post šéfa ČSSD těsně před jeho zvolením a vyjadřují vůli neschálit program mimořádné schůze.

Schůzi o zásahu v ČT vám potopíme, vzkázala ODS opozici

Mimořádnou schůzi svolává sociální demokracie kvůli nesmyslnému zásahu vojenské policie v České televizi a kauze ProMoPro spojené s českým předsednictvím v Evropské unii. Stát této firmě vyplatil za audiovizuální služby 525 milionů korun, ale část těchto peněz skončila na podezřelých účtech.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová se pro ParlamentníListy.cz vyjádřila: "Pokud bude podána žádost o její svolání, svolám ji. Zda koalice podpoří navržený program nemá smysl spekulovat, protože není znám."

Kauza ProMoPro zametena pod koberec

"Dnes na svém zasedání poslanecký klub ČSSD rozhodl o tom, že požádáme o mimořádné  jednání Poslanecké sněmovny. Rádi bychom požádali ministra obrany o vysvětlení ve věci zásahu v ČT a zároveň chceme po ministrovi obrany Alexandru Vondrovi, aby vysvětlil postup vlády při českém předsednictví v souvislosti s kauzou ProMoPro," uvedl na krátkém brífingu sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

SLEDUJEME téma ozbrojenci v ČT

Kubišová k razii se samopaly v ČT: Armagedon už začal
Samopaly v ČT: Mluví se o zničení Vondry

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek také připomněl, že akce ProMoPra byla podle ČSSD zametena vládou pod koberec a poslanci včera silou 118 hlasů dokonce odmítli tento bod dát do programu.

Vládní představitelé ohledně Kauzy ProMoPro argumentovali již dříve tím, že záležitost je předmětem šetření protikorupční policie. Zaorálek ovšem oponoval slovy, že se policie určitě nebude zabývat politickou odpovědností ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), který měl před dvěma lety jako bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti předsednictví na starosti.

SLEDUJEME Kauzu Vondra

ODS se tomu směje

„Je to plácání do vody před sjezdem. Kandidáti na předsedu ČSSD si před ním čechrají křídla. Vždyť v úterý byla schůze branně-bezpečnostního výboru, která měla zásah v České televizi na programu jednání a chystá se další," prohlásil pro ParlamentníListy.cz poslanec Jan Vidím s tím, že jde o mediální hříčku a podle toho se klub ODS nejspíš ke schválení programu navrhované mimořádné schůze postaví.

Poslanec Petr Bendl si myslí to samé. „Hlavním důvodem je, že se chtějí zadarmo zviditelnit před svým sjezdem, a by ukázali, jak úžasnou dělají opoziční politiku a jak jsou nesmiřitelní. Je to politikaření a ne politika, takže s programem ještě uvidíme," sdělil redakci.

Nicméně poslanec Walter Bartoš hned zdůraznil, že program mimořádné schůze ODS neschválí, protože je zbytečná. Ale dodal, že svolání takové schůze je legitimní opoziční krok a ČSSD na něj má plné právo.

Na svolání mimořádné schůze parlamentu stačí shoda pětiny všech poslanců. Předsedkyně dolní sněmovny Miroslava Němcová ji pak podle sněmovního řádu musí schválit do deseti dnů. Pak je důležité, jestli bude koalicí schválen program „mimořádky" nebo ne. Bez jeho schválení bude schůze zablokována.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…