Výsledek exodu: Útrum s drahými kongresy, lékaři na ně nemají

17.03.2011 11:10

S novým protikorupčním opatřením mají lékaři možná „šmytec" se zahraničními konferencemi, kam se snažili řadu let etablovat. Myslí si to jednatel společnosti Hospimed Jindřich Řehák. Prezident České lékařské komory Milan Kubek nesouhlasí. Komora prý už ukázala cestu jak na to.

Výsledek exodu: Útrum s drahými kongresy, lékaři na ně nemají

Nedávno skončenou akci lékařů "Děkujeme, odcházíme" organizátoři zaštiťovali nejen finančními požadavky, ale i bojem proti korupci. Nesčetněkrát pak lékaři poukazovali na předražené nákupy zdravotnického zařízení, ale i na sponzorování lékařů firmami, které se ucházely o veřejné zakázky či distribuci léků.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se pak v memorandu, které akci ukončilo, mimo jiné k boji proti zmíněné korupci zavázal. Výsledkem je "protikorupční" příkaz, který rozeslal ředitelům nemocnic řízených ministerstvem.

Ani korunu konkrétnímu lékaři

"Přímo řízená organizace ministerstva nesmí přijímat sponzorské dary od právnických, či fyzických osob, které jsou zároveň uchazeči, či dodavateli veřejných zakázek touto organizací realizovaných, v případě, že se jedná o sponzorské dary účelově vázané na konkrétní oddělení a osobu ve formě úhrady pracovní cesty, či úhrady nákladů spojených s účastí na odborných akcích," praví se doslova v ministerském příkazu.

Sledovali jsme téma Exodus lékařů

Zkrátka, kdo by se chtěl ucházet o zakázku v tom či onom státním zdravotnickém zařízení, nesmí dát na konkrétní oddělení či lékaře specialistu dané nemocnice  ani vindru sponzorského daru, lze lapidárně přeložit cíl příkazu. Tím by mělo být odstraněno podezření, že si taková firma "kupuje" finančním darem přízeň v možném výběrovém řízení.

Heger položil novou železnou oponu

"Konečně po mnoha letech přihlížení a sebepodceňování vystupují naši odborníci se svými pracovními výsledky na mezinárodních fórech, konečně se i díky postupné jazykové adaptaci stávají členy mezinárodních vědeckých výborů, jsou respektováni. A tu přichází opatření...," reagoval pro ParlamentníListy.cz Řehák na příkaz ministra zdravotnictví.

"Tímto opatřením pokládá pan ministr mezi naše zdravotníky a svět po dvaadvaceti letech novou železnou oponu," myslí si Řehák. "Naši zdravotníci za současných platových relací těžko budou mít na to, aby si platili náklady takových aktivit z vlastních zdrojů po vzoru západních kolegů," vysvětlil Řehák.

Podle něj by namísto této restrikce mělo být vydáno samostatné opatření, ve kterém budu "systémově řešena otázka finančních zdrojů, jejich správy a rozdělování pro účely dalšího vzdělávání zdravotníků včetně kongresové aktivity a účasti na mezinárodních konferencích".

Kubek by peníze posílal přes nadace

To prezident lékařské komory Kubek má jasno a myslí si pravý opak. "To jsou nesmyslné výmluvy. Cestu ukazuje lékařská komora už dva roky. My jsme iniciovali vznik nadačního fondu Iuventus Medica při Nadaci Charty 77, jehož cílem je finanční podpora vzdělávání mladých lékařů," reagoval Kubek.

Jenže... Fond je pouze určen na podporu vzdělávání mladých lékařů. Podle Kubka může být nicméně vzorem pro vznik podobných instituc. A ty by podporovaly kongresové zahraniční aktivity lékařů. "Tím nebude existovat přímá vazba mezi příjemcem a dárcem. Tím nemůže vzniknout podezření z jakéhokoliv korupčního jednání, což je to podstatné," myslí si prezident Lékařské komory.

Heger vyhověl kritikům, prý nesmyslně

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, ministerský příkaz také přikazuje ředitelům státních nemocnic drobit větší investiční celky na zdravotnické zařízení tak, aby se soutěží mohly zúčastnit i menší společnosti či přímo výrobci takových zařízení.

I tím Heger vyhověl kritice Lékařského odborového klubu, České lékařské komory (ČLK) či senátorce Aleně Dernerové, kteří zejména v průběhu akce „Děkujeme, odcházíme" používaly kompletátorské firmy jako transparentní příklad předražených nákupů ve zdravotnictví.

"Dávali jsme dohromady celky, kdy bylo poptáváno třeba sedmdesát přístrojů, to máte třeba 300 výrobců a my jsme naplnili projekt nemocnice pod jedinou smlouvou, pod jediným telefonním číslem pro případný servis," konstatoval v té souvislosti Řehák.

"Umíte si představit, soutěž na sedmdesát přístrojů s třemi sty soutěžiteli? A když projdete martyriem odvolávání se neúspěšných dodavatelů, podepíšete 70 smluv se sedmdesáti servisními podmínkami a tak dále a tak dále," hájil význam své společnosti v reakci na kritiky Řehák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …