Dva vojenské speciály přivezly lidi evakuované z Japonska

17.03.2011 7:55

Dvě vojenská letadla s lidmi evakuovanými z Japonska přistála ve čtvrtek ráno na armádním letišti v pražských Kbelích. Oba speciály přivezly více než 100 lidí, kteří využili možnost odletět ze země postižené následky zemětřesení a vlnou tsunami.

Dva vojenské speciály přivezly lidi evakuované z Japonska

Kromě Čechů byli na palubách také cizinci, dva občané Slovenska, jeden člověk z Polska, jeden z Bulharska a jeden Korejec s vazbami na Česko. Na letišti Čechy přivítal ministr obrany Alexandr Vondra.

K dispozici je i dekontaminační komora

Japonsko po zemětřesení čelí havárii jaderné elektrárny Fukušima 1, radiace hrozí podle dosavadních informací pouze v jejím bezprostředním okolí. Přesto jsou na letišti vojenští specialisté vybavení dekontaminační komorou. Armáda ale nepředpokládá, že by u pasažérů naměřili zvýšené hodnoty radiace.

Do zemětřesením postižené země vyslala letouny armáda v úterý večer potom, co se premiér Petr Nečas dohodl s ministry, že speciály odvezou ženy a děti a také část výpravy České filharmonie.

Zájem o odlet z ostrovního státu byl podle ministerstva zahraničí velký, řada lidí ale nakonec cestu odřekla nebo na letiště nepřišla. Nevyužito tak v letadlech zůstalo celkem 25 míst.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…