Drábek bude s Kalouskem bojovat o slevu na děti

17.03.2011 8:51

Ve čtvrtek se mají sejít lídři koaličních stran, budou znovu jednat o podobě důchodové reformy. Poslední změnu si vynutily Věci veřejné. Teď to vypadá, že změny si vynutí i pře uvnitř TOP 09.

Drábek bude s Kalouskem bojovat o slevu na děti

 

Propočty ministerstva práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) ukazují, že zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent a zachování vyšší sazby na 20 % by v příštím roce odpovídalo zvýšení slevy na dítě zhruba o 150 korun. Současných 967 korun měsíčně na jedno dítě by stouplo na 1117 korun.

Kalousek: Navrhuji 133, více peněz ne

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale navrhuje slevu ve výši 133 korun. Vyšší částka by prý byla přehnaná.

Konečná podoba částky se dohodne během jednání K9. Strany ODS i TOP 09 tvrdí, že budou hlasovat pro reformu v každém případě. Věci veřejné přijetí reformy podmiňují úplnou kompenzací pro rodiny s dětmi.

VV se přikloní k Drábkovi

Drábkem navrhovaná částka ale vyhovuje Věcem veřejným. Původní plán sjednocení DPH na dvaceti procentech počítal s kompenzací rodinám zvýšením daňové slevy o 250 korun měsíčně.

„Čekali jsme ji nižší. Ale ještě před K9 to chceme porovnat s výpočty, které pro nás dělá Jan Švejnar," řekl Hospodářským novinám ministr dopravy Vít Bárta (TOP 09), který je považován za faktického lídra strany.

Podle zjištění Hospodářských novin má být čtvrteční jednání K9 poměrně klidné. Představitelé koalice hodlají debatu o kompenzacích uzavřít co nejsmířlivěji.

Dojde i na úlevy pro důchodce?

Jednat se má také o kompenzacích pro důchodce, i když kvůli mírnějšímu růstu DPH by nemělo dojít na okamžité úlevy. Mimořádná valorizace důchodů přichází v úvahu jen při minimálně pětiprocentní inflaci. Běžné lednové zvýšení penzí pak zohledňuje růst cen o třetinu růstu mezd za srpen až červenec předešlého roku.

V současnosti prochází Sněmovnou novela, která má vládě zabránit zvyšovat penze více, než kolik bude odpovídat statistickým údajům. Pokud novela vejde v platnost ještě před zářím, kdy bude vláda rozhodovat o lednovém navýšení penzí, musela by se novelou už řídit.

Pokud by to bylo až od ledna, mohla by vláda ještě naposledy zvýšit penze více, než odpovídá pouhému součtu růstu cen a třetiny mezd za uplynulé období.

Foto: Hans Štembera

Související.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…