Senátem prošla novela, která příští rok zdraží cigarety

17.03.2011 9:46

Senát schválil novelu zákona o spotřební dani, která od příštího roku zdraží tabákové výrobky. Daň by se měla zvýšit tak, aby krabička cigaret nepodražila o víc než tři koruny. Zákon ještě musí podepsat prezident. Další zvýšení daně plánuje vláda od roku 2014.

Senátem prošla novela, která příští rok zdraží cigarety

Od ledna roku 2012 vzroste sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za jeden kilogram. Ministr financí Miroslav Kalousek senátorům ve čtvrtek sdělil, že ke dvojímu zvýšení daně vláda přistoupila proto, aby zabránila cenovým otřesům. Daň zvyšuje kvůli požadavkům vyplývajícím z evropské směrnice.

Peníze, které novela vydělá

Ministerstvo financí předpokládá, že v roce 2012 vynese vyšší spotřební daň dodatečných 2,1 miliardy korun a o rok později 2,3 miliardy korun. Víc peněz má v důsledku zdražení cigaret vynést i daň z přidané hodnoty. V obou letech dohromady to má být dodatečných 0,9 miliardy korun.

Novela také ruší dosavadní osvobození emulzní nafty od spotřební daně. Jde o směs nafty, vody a dalších látek a patří mezi ekologická paliva. Dosud byla osvobozena od daní v rámci pilotních projektů její výroby. Její výroba se však natolik rozšířila, že podle ministerstva už nesplňuje povahu pilotního projektu a stát kvůli tomu přichází o peníze.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…