Zásah v ČT vyvolal mediální hysterii, tvrdí odvolaný šéf policie

17.03.2011 10:25

Odvolaný šéf vojenské policie Vladimír Ložek se hájí v rozhovoru pro Lidové noviny. Ministr obrany Alexandr Vondra ho odvolal minulý pátek po půlnoci po zásahu ozbrojeného komanda v budově České televize.

Zásah v ČT vyvolal mediální hysterii, tvrdí odvolaný šéf policie

Ložek doposud nedal žádným médiím rozhovor, protože předpokládal, že dojde k napravení chyb, ke kterým možná došlo. Sám si není vědom nějakého manažerského pochybení.

Kde jsem pochybil? Vše proběhlo v souladu se zákonem

„Kde je moje manažerské pochybení? V tom, že jsem neinformoval nebo nebyl na místě? To bych porušil trestní řád, nemůžu zasahovat do řízení. Do spisu smí nahlížet jen pověřený policista a dozorující státní zástupce. Maximálně ještě šéf orgánu, což ale nejsem já, to je náčelník odboru," vysvětluje Ložek Lidovým novinám.

SLEDUJEME téma ozbrojenci v ČT

Postrádá především analýzu toho, co se v České televizi stalo. K jeho odvolání prý došlo na základě mediálního tlaku a hysterických reportáží. Podle Ložka je to signál pro policisty, aby si dali pozor a neřešili takové kauzy.

Zásahovku bych takto nepoužil

„Zásahovku bych si vzal s sebou, i kdyby jenom nakládala ty pytle nebo pro nepředvídané věci. Nepoužil bych ji ale tak, jak jsem viděl v televizi," míní Ložek.

Státní zástupce nemohl podle Ložka objektivně zhodnotit, zda zabavené věci obsahují citlivý materiál. Neviděl totiž seznam zabavených věcí.

„Když hned jeden z politiků mluví o rezignaci, druhý o převratu, můžu to hodnotit jako nátlak na policejní orgán, aby v případu dál nekonal," hodnotí Ložek reakce politiků na zásah vojenské policie na Kavčích horách.

Velitel zásahu myslel, že televize bude klást odpor

Ložek Lidovým novinám tvrdí, že vojenská policie se s reportérem Karlem Rožánkem spojila už v únoru. Žádala po něm vydání dokumentu, on to ale odmítl. Vojenské policii pak jiný zaměstnanec České televize sdělil, že se dokument nachází nejspíš v kanceláři Rožánka.

V pátek dopoledne vydal státní zástupce i soudce příkaz ke vstupu do České televize. „Velitel zásahu si přečetl na webu, že se televize bude bránit, a proto vyhodnotil, že asi budou klást odpor. Bylo to jen rozhodnutí dotyčného člověka. Já mu to nevyčítám, šel tam se svou zkušeností, třeba se bál psa," vysvětluje Ložek účel ozbrojeného komanda.

Ložek ovšem popřel, že by věděl o podobě zásahu. Ministru obrany prý ručil jen za provedení úkonu v souladu se zákonem. Postavil se ovšem policisty, kteří na Kavčích horách zasahovali. Dále připustil, že vojenská policie tímto způsobem nezabavuje důkazy a že v pátek šlo o extrém.

Související.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…