Za manipulace s armádními zakázkami padlo přes padesát žalob

17.03.2011 11:11

Byli to zaměstnanci ministerstva obrany, advokát a další - celkem jich bylo 52. Policie se na jejich nekalosti začala zaměřovat v roce 2006. Brzy odhalila, že manipulovali s armádními zakázkami na ministerstvu, čímž získali 330 milionů korun. Dnes se případ uzavírá.

Za manipulace s armádními zakázkami padlo přes padesát žalob

"Od roku 2006 jsme podezřelé osoby začali monitorovat a nasadili odposlechy. V červenci 2007 pak bylo vydáno první rozhodnutí o zahájení trestního stíhání," uvedl dnes Marek Belko, vedoucí Útvaru pro odhalování korupce policie v Českých Budějovicích. Doplnil, že obviněno bylo celkem 54 osob, u dvou z nich byla žaloba stažena.

"Zajistili jsme celkem sto počítačů, 18 z obžalovaných se bude zpovídat z účasti na zločinném spolčení," pokračoval Belko, který zároveň pochválil to, že vyšetřování tak rozsáhlého případu, trvalo nadstandardně krátce - pouhé tři roky.

Krajský státní zástupce v Českých Budějovicích Petr Dušek připomněl, že vyšetřování doprovázela celá řada znaků, na které dosud v jiných kauzách nebyli zvyklí.

"Chodily například anonymy z rakouského Salzburgu, přišly snahy vyšetřování zbrzdit různými jinými trestními oznámeními," popsal Dušek. Dodal, že mezi obžalovanými je 11 exzaměstnanců ministerstva obrany a dva notáři a také jeden advokát. Na otázku, zda se jednalo o lidi hlavně z jihu Čech, odpověděl záporně.

Zakázky se týkaly výstavby nových objektů nebo rekonstrukcí těch stávajících. Zmanipulována měla být i samotná výběrová řízení, do nichž se některé z firem hlásily jen "na oko", za což se později dostaly k jiným zakázkám.

Spis má 17 750 stran, obsahuje 40 tisíc stran různých dalších příloh.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška se obžaloba týká lidí spojených se zmanipulovanými zakázkami pro Vojenskou ubytovací a stavební správu. "Tento případ potvrzuje, že resort obrany byl v minulých letech dějištěm nestandardních praktik a manipulací v oblasti veřejných zakázek. Současně je toto rozhodnutí signálem, že se podobné praktiky přestávají vyplácet," sdělil Pejšek

K tématu:
Prokuratura otevře případy podivných armádních zakázek
Armáda: Stamiliony mizí na předražený výcvik pilotů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …