Kalousek ukáže daňovou reformu, hypotéky si pohorší

18.03.2011 7:23

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v daňové reformě, která by měla začít platit od roku 2013, navrhuje změnu daně z příjmu na 19 procent. Jak informuje v pátek deník MfDnes, danit se podle návrhu bude hrubá mzda, současná superhrubá mzda skončí.

Kalousek ukáže daňovou reformu, hypotéky si pohorší

Podle deníku zaměstnanci by měli nově platit vyšší zdravotní pojištění - 6,5 procenta, ministerstvo také plánuje zavedení takzvaného zaměstnaneckého paušálu, tedy slevy na dani ve výši 3000 korun. V plánu je i výrazné snížení podpory hypoték.

Někdo si polepší o dvě stovky

Chystané změny daně z příjmů fyzických a právnických osob prý představí Kalousek na páteční tiskové konferenci. Podle deníku chce v návrhu firmám ministr na odvodech za zaměstnance slevit. Více si od nich ale vybere za zaměstnance s vysokými příjmy.

Kvůli změně sazby se zvýší daň z příjmu živnostníkům. Jak dále z návrhu reformy vyplývá, polepšit by si měli zaměstnanci s hrubým příjmem ve výši 11.000 až 38.000 korun měsíčně a bezdětní, ovšem nejvýše o 200 korun. Důvodem je hlavně zavedení zaměstnaneckého paušálu.

Jiný si pohorší

Bezdětní lidé s hrubým příjmem nad 40.000 korun si na čisté mzdě pohorší. Snížení daní totiž přebijí vyšší platby na zdravotní pojištění. Díky snížení stropů na sociální pojištění (od příjmu 100.000 korun měsíčně se už nebude muset odvádět) na tom budou lépe lidé s příjmem ve výši 120.000 až 180.000 korun.

Zaplatí sice víc na daních (místo 15 procent zaplatí 19 procent), ale ušetří právě na pojistném. Firmy si zachovají devatenáctiprocentní daň z příjmu a za zaměstnance budou nově místo pojistného odvádět daň z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta.

K tématu:
Zdanění finančního sektoru podle vzoru EU je stále nejasné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ova

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …