Hájek se vysmál Havlovu filmu: Sprosťák Jandák nechápe génia

18.03.2011 10:26

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák tvrdě zkritizoval nový film exprezidenta Václava Havla Odcházení a skupinu tzv. Pravdy a lásky za její pseudohumanismus. Havlův přítel, herec Pavel Landovský, který od tehdejšího prezidenta dostal medaili za zásluhy, otituloval Jandáka nepříliš slušnými výrazy. K přestřelce poskytl svůj komentář i prezidentův vicekancléř Petr Hájek.

Hájek se vysmál Havlovu filmu: Sprosťák Jandák nechápe génia

Jandák napsal, že filmový debut Václava Havla je brak, a že je osobně, stejně jako prezident Václav Klaus, odpůrcem pelechu "pravdy a lásky", který svým pokryteckým pseudohumanismem a čecháčkovským humorem zaplavuje Česko vlnou neuvěřitelného pokrytectví a přetvářky.

Podrobněji:
Landovský brání Havlův film: Jandák je kokot
Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut

Lanďákův schwanzführer a kokotführer

„Jandák je schwanzführer, ale napište, ať tomu ten blbec rozumí, že kokotführer. Lezl Havlovi do pr****, že ten z toho měl zácpu a teď tohle? Ať mi zavolá, mám u sebe ještě několik názvů pro čů****," bouřil v reakci na Jandáka Landovský, který je znám i tím, že opilý sedl za volant. Havlovi nakloněný kněz Tomáš Halík o Jandákovi zase uvedl, že podobné výplody jsou pod úroveň.

„Takové prohlášení svědčí o Jandákově ubohosti a popletenosti. Sláma mu čouhá z bot. Sám za komunismu ochotně hrál v prorežimních propagandistických filmech a seriálech, pak zakotvil u ČSSD a podvědomě cítí nenávist vůči každému, kdo proti politické prostituci svědčí svým životem i dílem. Podobá se tak Václavu Klausovi, který je sám symbolem konformity s minulým režimem. Tím, kdo u nás prolamuje dílem a vlastní sebeironií ono čecháčkovství, je právě Václav Havel," řekl zase předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Císař Havel je nahý

Petr Hájek se Jandáka naopak zastal. „Pan poslanec Jandák vystřelil na arcivévodu Ferdinanda a tak to právem schytává od celého císařského dvora. Říci, že je posvátný monarcha nahý, se přece smí jen v pohádkách. Má štěstí, že tentokrát ucedí něco výchovných sprosťáren na jeho adresu je dvorní šašek pan Landovský aby si s obvyklými vulgaritami mohla odpočinou dvorní dáma paní Holubová. Ostatní buď rozpačitě mlčí, nebo vysvětlují, že arcivévoda stvořil veledílo, kterému pochopitelně sprostý lid neporozumí, ale to už je osud géniů...," sdělil ParlamentnímListům.cz Hájek.

A pokračuje. „Jaký přízemní necita je ten Jandák, že to nepochopí! Pan Havel si přece chtěl jen ke stáru učinit trochu potěšení, splnit si sen každého kulisáka, jak sám upřímně řekl, usednout na stoličku filmového režiséra. Nic víc. Proč se ještě sprostě bavit o tom, co za těch pár desítek miliónů na honorářích přátelům císařského dvora vzniklo? Proč tu drobnou radost polobohu ex machina nedopřát?" ptá se vicekancléř.

Hájek se zastal polatníků a koncesionářů, kteří financují Havla

Hájek naráží i na to, že Česká televize dotovaná z povinných plateb koncesionářů Havlův film spolufinancovala a že Havlův opus zaplatí každý obyčejný občan, který platí ČT za vlastnictví televizoru a kterého se dotkne plánované zdražování. Daňových poplatníků a koncesionářů, kteří volky nevolky Havlovu uměleckou činnost financují, se Hájek zastal.

„To ti troubové nikdy nepochopí. Ty davy tupců, kteří právě ztrácejí zaměstnání, snižují se jim platy, budou solit za zvýšené DPH - a povinně platí Českou televizi páně Bakaly. Když nezaplatí, přijde na ně exekutor. A vzorní odboráři, majitelé komunistického skanzenu na Kavčích horách, mají sociální cítění a tak pár miliónků z těch umolousaných stokorun za televizní poplatky dají darem movitému knížepánovi, aby si udělal radost a nemusel si platit svou radost ze svých krvavě zděděných miliónů. I hodný pan Bakala něco přihodí z nájmů v ostravských bytech," brání sociálně slabé Hájek.

Geniální Havel a jeho ubohý propadák

„Chápu, že geniální režisér může udělat z ubohého propadáku, který se kdovíproč jmenuje divadelní hra, zajímavý film. Nechápu však, proč to většina z dvorních novinářů, kteří ten opus viděli, také nenapíše. Proč vymýšlejí tisíce článků pouze o tom, jak se všichni měli při natáčení rádi a bavili se. Že by v některých přece jen zbyla trocha neprofesionálního lidského studu? Měli by je z těch novin vyhodit. Lidovky nám ukázali cestu! Tak se má o potěšení pana arcivévody psát! Landovský je dobrák a slušňák, Jandák sprosťák a terorista. Takoví - řečeno s klasikem - právem musí dostat přes držku. Na Bělehrad!" uzavřel Hájek.

Ten tak narazil na některé příznivé recenze, které o Havlově díle vyšly. Například na tu z Lidových novin: „Havel je vždycky originál a s potěšením plave proti proudu. Vlastně i v tom, že divadelní hru klidně udělá jako divadelní hru ve filmu."

Dost špatný film

Ne všichni novináři se ale drží hlavního proudu. Filmový recenzent Aleš Harazim o filmu například uvedl: „Kdyby se daly kupovat akcie na úspěšnost filmu, nakoupil bych je na první týden promítání a pak je rychle prodal, protože v premiérovém týdnu se nahrnou lidi do kina a pak se rozkřikne, že je ten film vlastně dost špatný. První ohlasy z novinářských projekcí nejsou úplně pozitivní a Odcházení není ani trošku divácký film".

Exprezident Václav Havel, který měl zánět dýchacích cest, podle posledních informací stále zůstává v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Termín jeho propuštění prozatím není jasný. Jeho kancelář však předpokládá, že se bude moci příští týden zúčastnit slavnosti k uvedení filmu Odcházení. Ten je jeho debutem ve filmové režii, přičemž jeho předlohou je stejnojmenná divadelní hra uvedená na domácích i zahraničních scénách. V příběhu nejde jen o odcházení jednoho politika z funkce, ale i o fenomén změny obecně. V médiích o něm bylo prozatím zveřejněno kolem čtyř tisíc zmínek.

Psali jsme:


Celý komentář Petra Hájka:

Pan poslanec Jandák vystřelil na arcivévodu Ferdinanda a tak to právem schytává od celého císařského dvora. Říci, že je posvátný monarcha nahý, se přece smí jen v pohádkách. Má štěstí, že tentokrát ucedí něco výchovných sprosťáren na jeho adresu jen dvorní šašek pan Landovský aby si s obvyklými vulgaritami mohla odpočinout dvorní dáma paní Holubová. Ostatní buď rozpačitě mlčí, nebo vysvětlují, že arcivévoda stvořil veledílo, kterému pochopitelně sprostý lid neporozumí, ale to už je osud géniů...

Jaký přízemní necita je ten Jandák, že to nepochopí! Pan Havel si přece chtěl jen ke stáru učinit trochu potěšení, splnit si sen každého kulisáka, jak sám upřímně řekl, usednout na stoličku filmového režiséra. Nic víc. Proč se ještě sprostě bavit o tom, co za těch pár desítek miliónů na honorářích přátelům císařského dvora vzniklo? Proč tu drobnou radost polobohu ex machina nedopřát?

To ti troubové nikdy nepochopí. Ty davy tupců, kteří právě ztrácejí zaměstnání, snižují se jim platy, budou solit za zvýšené DPH - a povinně platí Českou televizi páně Bakaly. Když nezaplatí, přijde na ně exekutor. A vzorní odboráři, majitelé komunistického skanzenu na Kavčích horách, mají sociální cítění a tak pár miliónků z těch umolousaných stokorun za televizní poplatky dají darem movitému knížepánovi, aby si udělal radost a nemusel si platit svou radost ze svých krvavě zděděných miliónů. I hodný pan Bakala něco přihodí z nájmů v ostravských bytech.

Chápu, že geniální režisér může udělat z ubohého propadáku, který se kdovíproč jmenuje divadelní hra, zajímavý film. Nechápu však, proč to většina z dvorních novinářů, kteří ten opus viděli, také nenapíše. Proč vymýšlejí tisíce článků pouze o tom, jak se všichni měli při natáčení rádi a bavili se. Že by v některých přece jen zbyla trocha neprofesionálního lidského studu? Měli by je z těch novin vyhodit. Lidovky nám ukázali cestu! Tak se má o potěšení pana arcivévody psát!

Landovský je dobrák a slušňák, Jandák sprosťák a terorista. Takoví - řečeno s klasikem - právem musí dostat přes držku. Na Bělehrad!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…