Hašek se v projevu zastal hejtmanů

18.03.2011 14:01

V pátek dopoledne začal v Brně sjezd ČSSD. O post šéfa strany bude bojovat dosavadní úřadující lídr ČSSD Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek. Oba dostali od krajských stranických konferencí stejný počet nominací.

Hašek se v projevu zastal hejtmanů

Michal Hašek ve svém projevu především poděkoval hejtmanům a hejtmankám za to, že se v krajích zasadili o pomoc, když bylo potřeba dát ruku k dílu kvůli povodním, anebo kvůli akci Děkujeme, odcházíme.

„Myslím, že jsme tyto kritické situace zvládli na výbornou a nenechali jsme na vládě akci lékařů," řekla Hašek.

Také se opřel do ministra financí Miroslava Kalouska, který je prý expert na to, jak utahovat opasky lidem.

Musíme se dobře připravit na krajské volby

Hašek prý nevěří, že se levici podaří prosadit předčasné volby. Vyzval proto k přípravě na krajské volby příští rok, které budou první, kde se pravice s levicí střetne.

Podle Haška v těchto volbách nestačí sociální demokracii prvenství. Prý musí získat alespoň 30 procent. "Jinak se spojí hlasy pravicových stran a sociální demokracie by byla odsunuta k tomu, aby jako smutný vítěz regionálních voleb podala kraje do rukou pravice," řekl.

Před ním již v Brně přednesl svou řeč například úřadující šéf strany Sobotka, či místopředseda strany Milan Urban. Sobotka zejména zkritizoval současnou vládu Petra Nečase (ODS). "Máme slabou vládu se slabým premiérem a slábnoucí podporou veřejnosti," řekl. která si z řecké krize snažila udělat hlavní téma voleb. "Samozřejmě že šlo o demagogii," připomněl k tomu Sobotka s tím, že ale ČSSD se snažila této demagogie čelit.

Urban: ČSSD by bez dalšího plánu neměla svrhnout vládu 

Místopředseda ČSSD Milan Urban by byl proti svržení pravicové vlády, i kdyby na to měli sociální demokraté sílu, ale neexistoval by plán dalšího postupu. Politiku nemohou dělat jen pyrotechnici, ČSSD musí nabídnout lidi, kteří jsou schopni něco vybudovat a dát lidem srozumitelnou vizi, řekl dnes Urban delegátům volebního sjezdu ČSSD.
    

Sociální demokracie by podle něho měla převzít iniciativu a nabídnout politickým protivníkům dialog a spolupráci. "Není možné, aby nebyl konsensus pravice a levice na energetické koncepci," uvedl Urban.
    

Vládu nestačí podle něho jen kritizovat a grilovat ji v parlamentních debatách. ČSSD musí nabídnout podle Urbana společnosti růstovou vizi, která bude zároveň lákavá a reálná. Kabinet ODS, TOP 09 a VV to na začátku udělal, když slíbil snižování dluhů a boj proti korupci. Šlo ale podle něho jen o marketingový nátěr, což se ČSSD nesmí stát.

Kabinet prý není schopen formulovat stanoviska k zahraničněpolitickým záležitostem
    

Další místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek kritizoval koaliční kabinet za to, že podle něho není schopen formulovat stanoviska k zásadním zahraničněpolitickým záležitostem. "Vypadá to, že vláda žádný názor nemá," řekl.
   

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek do Brna nepřijel, zveřejnil ale svůj projev, ve kterém obvinil přední sociální demokraty, že místo kritiky vládních reforem a předkládání alternativních návrhů vyklízejí pole prezidentovi Václavu Klausovi a Věcem veřejným. Místopředsedu strany Zdeňka Škromacha označil za lenocha, který nebyl s to připravit alternativní důchodovou reformu.

Napsali jsme:

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …