Starec na sjezdu: ČSSD má dluh 360 milionů. Splatit ho může do čtyř let

18.03.2011 15:33

Sociální demokracie není žádná bohatá dáma. Jak totiž na sjezdu ČSSD v Brně uvedl předseda kontrolní komise Martin Starec, strana má celkový dluh 360 milionů korun. K vyrovnání hospodaření bude podle Starcova odhadu ČSSD potřebovat až čtyři roky.

Starec na sjezdu: ČSSD má dluh 360 milionů. Splatit ho může do čtyř let

ČSSD by mohla podle Starce základních dluh kolem 100 milionů korun zvládnout do dvou let. Zbytek pak v následujících letech. ČSSD si totiž půjčovala jednak přímo, ale i prostřednictvím akciové společnosti Cíl, která spravuje její majetek a kterou plně vlastní.

"Je potřeba, aby se na tento úkol (ČSSD) velmi tvrdě soustředila a v nejbližším horizontu, jak jen to bude možné, hospodaření vyrovnala a začala postupně splácet závazky, které má," řekl později Starec médiím. 

Možná jste nečetli:

Strana by měla podle něj dostat hospodaření do rovnováhy bez ohledu na výsledky ve volbách. Neměla by se spoléhat tolik na kontokorentní úvěry či půjčky na volby, ale spíše by měla dát přednost vlastní mprostředkům.

Náklady na volební kampaně musí dávat do souladu s očekávanými zisky za volební výsledky. Hospodařit musí tak, aby se i v případě možných neúspěchů či slabších výsledků ve volbách nedostala do finančních problémů. 

Strana dostává peníze za volby a za členské příspěvky
    

Základním příjmem sociální demokracie jsou státní příspěvky za volby a na činnost strany. Významnými příjmy jsou také členské příspěvky, které loni dosáhly 23 milionů korun. Hned za nimi je výnos z majetku, který ale není vysoký vzhledem k jeho nutné údržbě. Ostatní zdroje, tedy i sponzorské dary, nejsou podle Starce významné. 

Související:

Jak poznamenala ČTK, podle dřívějších informací se na deficitu stranických financí nejvíce podílely náklady na kampaň před minulými volbami do Poslanecké sněmovny, které nedopadly podle očekávání. V této souvilosti již úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v projevu zmínil, že partaj bude muset upustit od nákladné prezentace.

Foto: Hans Štembera

Napsali jsme:

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …