Sobotka si nesmí s Haškem vjíždět do vlasů, píše komentátor

19.03.2011 8:29

Bohuslav Sobotka v pátek zvítězil v boji o místo předsedy ČSSD nad Michalem Haškem. Definitivně tak skončila éra bývalého předsedy Jiřího Paroubka. Podle komentátora MF Dnes Martina Komárka je nový předseda konstruktivní a bude efektivně kritizovat současnou vládu.

Sobotka si nesmí s Haškem vjíždět do vlasů, píše komentátor

Nový předseda ČSSD Sobotka bude méně konfrontační a mnohem modernější. Na sjezdu přesvědčil delegáty, že má dost energie na vedení strany.

Sobotka vedl s Haškem vyrovnaný souboj. „Dva projevy psané jakoby jedním autorem, jen s malinko jinými důrazy. Lze se divit tomu, že z prvního kola souboje o křeslo šéfa sociální demokracie nevyšel jako vítěz nikdo? Až při druhém hlasování se delegáti přiklonili nepatrnou většinou k Sobotkovi," píše Komárek v deníku MF Dnes.

Vzorňák Sobotka proti globálnímu kapitalismu

Oba slibovali podobné změny v ČSSD a kritizovali současnou vládu. Strana si ale zvolila „vzorňáka" Sobotku a „rváč" Hašek se stal jejím statutárním místopředsedou.

Váhavost delegátů mohla být podle Komárka způsobena i tím, že se oba kandidáti dopustili chyby ve svých projevech.

„Oba ze zkázy světa obvinili takzvaný globální kapitalismus, což je hluboký omyl. Stejně hluboký jako kritizovat současnou Nečasovu vládu jakožto extrémně pravicovou a protilidskou. A stejně hluboký jako představa, že lze zachovat současný sociální stát včetně důchodového a zdravotního systému prostě jen tím, že zvýšíme bohatým daně," kritizuje Komárek.

Dokáží překonat rivalitu a spolupracovat?

Sobotka přesto dozrál ve schopného politika, který „bude víc než konkurovat Nečasovi". Mnoha lidem se bude líbit konstruktivní kritika a zdůrazňování, že se zachovají všechny jistoty.

„Pokud tedy oba včerejší soupeři dodrží svá rychlošípácky ušlechtilá přesvědčení a nevjedou si při první příležitosti do vlasů. (Zlý ironik by zde poznamenal, že jejich případě je to hodně obrazné rčení)," myslí si Komárek o tandemu Sobotka - Hašek.

Tímto skončila paroubkovská éra. Podle Komárka teď bude politická kultura v Česku jen lepší.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…