ČSSD si čestným předsedou zvolila Valtra Komárka

19.03.2011 13:06

Čestným předsedou sociální demokracie se stal Valtr Komárek. V sobotu ho na sjezdu zvolili delegáti ČSSD. V čestné funkci nahradí zesnulého Slavomíra Klabana.

ČSSD si čestným předsedou zvolila Valtra Komárka

ČSSD má čestného předsedu, polistopadového vicepremiéra Valtra Komárka, brněnský sjezd ho v sobotu zvolil jednomyslně aklamací.

Komárek v děkovací řeči řekl, že zápas o povznesení člověka, který by měla sociální demokracie vést, je dlouhý. Vzpomněl také na svého přítele Ernesta Che Guevaru. Delegáti ho ve stoje pozdravili neutuchajícím potleskem.

Změnit politický kurs země

V jiném svém příspěvku na sjezdu Komárek, který byl jediným kandidátem na tuto čestnou funkci, řekl, že metou ČSSD by mělo být obrátit politický kurs země. Sociální demokraté by se měli zaměřovat na všeobecný rozvoj národa, vzestup vzdělanosti a ekonomiky. Česká republika podle něj má po dvaceti letech právo na západoevropský blahobyt.

Komárek ukázal i na zdroje. Řekl, že české hospodářství je v rukou zahraničních firem, takže 200 miliard dividend plyne do zahraničí, zatímco investice v ČR klesají. Vláda je pasivní, přestože má stát velkou sílu k probouzení talentů i k posilování českého kapitálu. "Chybí k tomu politická vůle," dodal.

Sociální demokraty také vyzval, aby fráze a billboardy nahradili osobní obětavostí. Měli by občany strhnout k lidskosti.

"ČSSD by se měla stát plnokrevnou politickou stranou a já tomu chci přispět," vyjádřil se pro Českou televizi.

"Mohl bych nenásilným způsobem to ovlivňovat (jednotu strany). Ale nejde o to, usilovat o jednotu za každou jednotu. Je tam problém dostat se z historického stereotypu, kdy třicetičlenná skupina útočí na vládní tvrz," prohlásil Komárek

Che Guevarův poradce

Komárek (1930) je český ekonom, politik a prognostik. V letech 1964 až 1967 působil na Kubě jako poradce Ernesta Che Guevary. V roce 1968 patřil mezi ekonomy, kteří se podíleli na přípravě ekonomických reforem takzvaného Pražského jara. V 80. letech byl ředitelem Prognostického ústavu ČSAV. Jeho spolupracovníky tam byli Václav Klaus, Miloš Zeman, Karel Dyba, Tomáš Ježek, Vladimír Dlouhý i Miloslav Ransdorf.

V listopadu 1989 spolupracoval s Občanským fórem a v prosinci se stal prvním místopředsedou vlády národního porozumění premiéra Mariána Čalfy. Členem ČSSD je od roku 1991.


ParlamentníListy.cz o sjezdu ČSSD:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…