Chtěla by Klausová být hlavou státu? Zatím to nezvažuje

21.03.2011 7:39

Jak píší Lidové noviny (LN), dynastie Klausů na Hradě by zřejmě mohla pokračovat. Podle informací LN z okolí Klausových totiž manželka dosavadního prezidenta Livia Klausová skutečně případnou kandidaturu nevylučuje.

Chtěla by Klausová být hlavou státu? Zatím to nezvažuje

Když minulý týden senátor za ODS Jaroslav Kubera řekl, že pokud by byla přímá volba, byla by Livia Klausová schopna vyhrát, znělo to jako nadsázka. Jenže podle zjištění LN tomu tak rozhodně není. Livia totiž případnou kandidaturu zcela nevylučuje.

"Lidé se mě na to ptají," napsala LN Livia Klausová. „V současné době to nezvažuji," dodala stávající první dáma. Kandidaturu v přímé volbě ale podle informací z jejího okolí prý ani vysloveně neodmítá.

LN také připomínají, že v oficiálním stanovisku Klausové je jeden relativizující výraz: "v současné době".  Čili to znamená, že někdy v budoucnu ano? Deník připomíná, že tento výraz zpravidla používají politici, když si chtějí ponechat otevřená vrátka pro možnou pozdější změnu postoje.

LN v této souvislosti píší, že zatím není jasné, zda se za dva roky bude volit prezident přímo. Klaus přitom nedávno vzkázal, že je proti přímé volbě. Na druhou stranu připomněl, že se ani za dva roky nehodlá stahovat z veřejného života. „Kdyby se jeho choť přece jen rozhodla ke kandidatuře v přímé volbě a uspěla, dostal by se nynější prezident do role „prvního pána", mužského opaku první dámy," uvedly k tomu LN.

Přidaly i větu dlouholetého Klausova spolupracovníka Borise Šťastného: „Ale dovedu si představit, že by kandidovat mohla.Určitě bych ji volil."

Podle dohody koalice s ČSSD by měl být prezident volen dvoukolově. Kandidáta může navrhnout 50 tisíc lidí, deset senátorů či dvacet poslanců. Stále ale není jisté, že zákonodárci přímou volbu odhlasují.  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…