Exšéf vojenské policie: Nevím, že bych manažersky selhal. Je tam hysterie

21.03.2011 10:22

Odstavený šéf vojenské policie Vladimír Ložek v rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že si není vědom toho, že by manažersky selhal. Až se vrátí z dovolené, je prý proto odhodlán se proti ministrově rozkazu o odstavení z funkce odvolat.

Exšéf vojenské policie: Nevím, že bych manažersky selhal. Je tam hysterie

Minulý pátek po půlnoci Vladimíra Ložka ministr obrany Alexandr Vondra odstavil z funkce vedení vojenské policie. Stalo se to po zásahu ozbrojeného komanda v České televizi

„Netušil jsem, že pak v neděli vystoupí pan ministr s tím, že jsem manažersky selhal. Což já si neuvědomuju. Už nemám důvod mlčet," zmínil k tomu Ložek. Nechápe prý vůbec, kde je jeho manažerské pochybení.

„V tom, že jsem neinformoval nebo nebyl na místě? To bych porušil trestní řád, nemůžu zasahovat do řízení. Do spisu smí nahlížet jen pověřený policista a dozorující státní zástupce. Maximálně ještě šéf orgánu, což ale nejsem já, to je náčelník odboru," vysvětlil k tomu.

Podle něj chybí k celému případu analýza a rozhoduje se bez znalosti postupu. „Je pro mě zarážející, když soudce i státní zástupce v průběhu víkendu hodnotí, jak špatně vojenská policie postupovala, a tvrdí, že některé zabavené věci obsahují citlivý materiál. Přitom vůbec neviděli seznam zabavených věcí. Když hned jeden z politiků mluví o rezignaci, druhý o převratu, můžu to hodnotit jako nátlak na policejní orgán, aby v případu dál nekonal," zmínil k tomu.

Velitel zásahu se asi bál psa

Jako obhajobu k ozbrojenému komandu tvrdí: „Velitel zásahu si přečetl na webu, že se televize bude bránit, a proto vyhodnotil, že asi budou klást odpor. Bylo to jen rozhodnutí dotyčného člověka. Já mu to nevyčítám, šel tam se svou zkušeností, třeba se bál psa."

Fotogalerie: Ozbrojenci v ČT

Ložek nesouhlasí ale s tvrzením, že by za zásahem byla nezkušenost mužů Vojenské policie. „Drahoslav Blažek je u vojenské policie více než patnáct let. Jaroslav Kolář je zkušený policista, řídil řadu prohlídek nebytových prostor," vysvětlil pro LN.

Také se svěřil s tím, že není jeho povinností vědět, jak bude zásah vypadat.„To není moje povinnost. Když dotyčný policejní orgán vede spis a vidí možnost, že by mu mohl být kladen odpor, tak si u svého nadřízeného vyžádá posilu."

Připadá si, jako by minimálně vyzradil státní tajemství

Za provedení akce ručil ministrovi hlavou prý proto, že věděl, že ten úkon bude proveden v souladu se zákonem. „Ve chvíli, kdy soudce potvrdí příkaz k prohlídce, o čem já mám pochybovat?," otázal se.

Vysvětlil také, že za poslední dva roky proběhly v Praze minimálně dva podobné zásahy. „To se jelo pro lidi. Důkazy takhle ale nezabavujeme, v pátek šlo o extrém," přiznal však.

Téma: ozbrojenci v ČT

Odvolám se proti rozhodnutí ministra

Až se vrátí z dovolené, je prý ale odhodlán se proti ministrově rozkazu odvolat. „Abych věděl, co přesně jsem zanedbal, koho jsem ohrozil. Cítím to tak, jako bych minimálně vyzradil státní tajemství," dodal.

Čtěte také:

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…