Průzkum: Obliba politiků klesá, získal jen Heger

21.03.2011 14:12

AKTUALIZOVÁNO Politici si ohledně popularity u veřejnosti příliš výskat nemohou. O více než tři procenta si u níc oproti lednu polepšil pouze ministr zdravotnictví Leoš Heger. Nejpopulárnějším politikem ale zůstává novopečený šéf ČSSD.

Průzkum: Obliba politiků klesá, získal jen Heger

Bohuslav Sobotka se po víkendovém vítězství na sjezdu ČSSD, díky němuž se stal předsedou této strany, může radovat hned dvojnásob. Nejen, že stanul v čele druhé největší levicové strany, ale těší se i největší popularitě u veřejnosti.

Žebříček ovládli sociální demokraté

Podle výzkumu agentury STEM ho totiž za nejpopulárnějšího politika označilo rovných 51 procent respondentů. Druhou příčku na pomyslném žebříčku obsadil se 49 procenty místopředseda ČSSD a  jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Za sociálnědemokratickými vítězi se umístil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (oba ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Politologové po dalším průzkumu: V lidech roste nedůvěra 

Výsledky výzkumu nejsou ve srovnání s lednovým průzkumem téhož tématu nijak překvapivé. I v minulém šetření zvítězil Sobotka následovaný Haškem. Ten si však oproti němu o  tři procentní body polepšil.

Lidé věří stále méně

Reprezentuje tak ale výjimku - většina politiků si totiž oproti lednu v popularitě pohoršila. "Porovnání výsledků z ledna a března ukazuje na celkový pokles popularity českých politiků," vysvětlil STEM v doprovodné zprávě k výzkumu.

"Jen několik osobností ustálo nepříznivý trend bez větších ztrát - většinou ti, kteří v posledních měsících příliš aktivně nevystupovali (Zdeněk Škromach, Milan Urban, Karel Schwarzenberg), a dále skupina ministrů, jejichž popularita i známost byly nízké a tudíž „neměli co ztratit" (například Ivan Fuksa nebo Jiří Besser)," vyjmenovala neviditelné politiky agentura.

Celá zpráva agentury STEM

Výjimka jménem Heger

Podle té je zajímavé podívat se ale zejména na popularitu šéfa zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Ten si jako jediný polepšil o více než tři procentní body, získal 38 procent kladných hlasů, které jej vynesly na osmou příčku žebříčku.

Ministři až na chvostu

Co se týče dalších ministrů, na 11. pozici se umístil ministr dopravy Vít Bárta (se 35 procenty), na 15. -17. místě pak ministr vnitra a šéf Véček Radek John a pán státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09). Oba společně s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem získali 29 procent

Citovaný výzkum STEMu byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 1. - 8. března 2011. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl rozsáhlý soubor 1248 respondentů.

Více výzkumů:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…